От днес започват летните археологически разкопки на Перперикон

20.06.2016 г.
1821 прочитания
0 коментара
Добавена от:
Портал12
От днес започват летните археологически разкопки на Перперикон, ръководени от проф. Николай Овчаров. Настоящата археологическа и проучвателна кампания е седемнадесета по ред. В нея е заложено окончателното завършване на Акропола - северните части, северната порта. Ще бъде разчистена и крепостната стена от Север, обясни Овчаров.

Той допълни, че екипът му ще работи и по южното подградие, където миналата година бе открита цистерна за вода. По думите на Николай Овчаров, тя е само част от голяма структура, която се развива от юг. Целта ни е да приключим Акропола, за да може община Кърджали да кандидатства по задаващите се европейски програми.

Археологът припомни, че финансирането на разкопките за 2016г. е в размер на 220 хил.лв. от държавния бюджет, като при необходимост дейностите могат да бъдат дофинансирани в рамките на 20-30 хил.лв. от община Кърджали. Разкопките на Перперикон ще продължат до септември включително. Екипът започва работа със 70 човека, като се очаква те да достигнат 85, посочи още Николай Овчаров.
Източник: Портал12

Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Кирилизатор:

Снимки:
Максимален брой на снимки в един албум : 12
Ако качвате твърде големи снимки, изчакайте сървъра да ги обработи.
Потвърждавам, че съм човек
Публикувай