Официално: музиката е универсалният език на човечеството

17.03.2016 г.
1072 прочитания
3 коментара
Добавена от:
Портал12
Музиката е толкова мощно комуникационно средство за човечеството, че дори изпратихме Златната плоча на Вояджър в космоса. Все още не знаем дали извънземни цивилизации ще я прослушат и тя ще им въздейства, но днес можем да кажем, че музиката би могла да има един и същ ефект върху хора от различни култури и затова тя е „универсалният език на човечеството“.

Пигмейско племе участва в експеримента
В търсене на доказателства към тази теория учени се отправят на пътешествие в дълбините на тропическите гори в централна Африка. Там те свирят определени музикални композиции на 40 представители от едно изолирано пигмейско племе в Конго – мбензеле, за да изследват техните емоционални и психологически реакции. Резултатите са сравнени с реакциите на 40 граждани от Монреал към същите мелодии и учените открили, че музиката предизвиква подобни чувства у хората от двете групи.

Музиката, използвана в експеримента, включва както западни мелодии, така и музика от племето мбензеле. Западната музика включва широк обхват от емоции и се състои предимно от инструментали – класически композиции и музика към известни филми като „Междузвездни войни“ и „Психо“. Племенната музика се състои от весели полифонични вокални творби, изпълнявани от пигмеите по време на церемонии, за да успокоят гнева, да освободят душевната болка от нечия смърт, или да привлекат късмет преди лов. Към участниците в изследването са прикрепени биосензори, за да измерят физиологичните им реакции, като пот, дишане, сърдечен ритъм.

Музиката поражда сходни усещания у различните слушатели
Музикалните предпочитания на участниците в двете групи са различни, но слушателите показват подобни субективни (емоционални) и обективни (физически) реакции към музиката, била тя успокояваща или вълнуваща. Изследователите смятат, че това явление има общо с факта, че някои аспекти от музиката са универсални и могат да комуникират основни човешки чувства, независимо от културния и етническия произход на слушателя. Това се дължи най-вероятно на някои аспекти на музиката като темпо (или ритъм), тоналност и тембър, като тази теория предстои да бъде изследвана.

Сред участниците в проучването има различна степен на емоционални реакции. Канадските участници са усетили много по-голямо разнообразие от емоции – включително позитивни и негативни – когато са слушали западните музикални композиции, в сравнение с пигмеите, когато са слушали двата вида музика. Според изследователите това се дължи на различните роли, които изпълнява музиката в различните култури. При пигмеите музиката се използва главно, за да елиминира негативните емоции и да провокира позитивни.
 
Източник: Портал 12

Коментари: 3
 • Сашко
  20.03.2016 г., 09:36 ч.
  0     0

  Има резон - както усмивката от непознат в подходящ момент те докосва дълбоко и това го чувства всеки, така и музиката докосва по един и същи начин.

 • Vortex Иванов
  17.03.2016 г., 20:14 ч.
  3     0

  А имаше и преди едно парче ретро електронно на Westbam: Music is the key

 • Анна Поляна
  17.03.2016 г., 13:05 ч.
  4     0

  Music makes the people come together - май имаше една такава фраза от песен

Напиши коментар

Кирилизатор:

Снимки:
Максимален брой на снимки в един албум : 12
Ако качвате твърде големи снимки, изчакайте сървъра да ги обработи.
Потвърждавам, че съм човек
Публикувай