Образователната кампания Яко е да си еко стартира в училищата

29.03.2016 г.
1257 прочитания
2 коментара
Добавена от:
Портал12
„Бъдете нашите екопомощници в опазването на природата“. С тези думи министърът на околната среда и водите Ивелина Василева се обърна към десетките ученици от Първа английска езикова гимназия в София и 112 ОУ „Стоян Заимов“. Пред тях министърът даде старт на националната образователно-информационна кампания за 2016 г. „Яко е да си еко“.

Тази година кампанията е насочена към подрастващите и целта е да развие у тях любов към зелената идея. Ще бъдат популяризирани и мерките по две от осите на Оперативна програма „Околна среда“ - „Отпадъци“ и „Подобряване качеството на атмосферния въздух“. ОПОС е програмата, чрез която се реализират важни екологични инфраструктурни проекти – пречиствателни станции, канализации, регионални системи за управление на отпадъците.

Министър Василева посочи, че е важно да възприемаме природата като основен елемент от нашия живот. „Време е да осъзнаем, че отпадъците не са просто боклук, а източник на енергия, суровина за индустрията, тор за растенията. От тях може да се прави дори изкуство. Всеки от нас може да даде своя принос и за подобряване качеството на въздуха, като ползва например повече градския транспорт или се придвижва с колело“, каза пред учениците тя.

Министърът обяви и старта на Зелената олимпиада, която се провежда за четвърти пореден път в България. Досега в нея са участвали над 15 000 ученици, но тази година се очаква още по-голям интерес. Попълването на тестовете и писането на есета започва от днес, така че бъдете активни, призова министър Василева.

Регламента на инициативата представи организаторът на Зелената олимпиада Евелина Гечева. Тя обясни, че онлайн платформата е направена така, че се изключва възможността за фалшиви регистрации. Всяко дете се регистрира с името си, класа, училището и населеното място.

Решаването на тестовете ще бъде възможно до 10 май 2016 г. на  http://zelenaolimpiada.bg На същия сайт на 20 май ще бъдат обявени и резултатите. На финала ще бъдат наградени 18 участници - по трима от всеки район за планиране: Северозападен, Северен централен, Североизточен, Югозападен, Южен централен и Югоизточен. Във всеки един от районите в града, в който децата са се представили най-добре, ще гостува спектакълът „Яко е да си еко“ с екопосланиците Димитър Рачков и Васил Василев-Зуека. Награждаванията ще бъдат в края на май и до средата на юни.

Тийн идолът Ангел Ковачев, който се включи в събитието, призова децата да носят зелената идея в сърцето си. Той ги призова да не си изхвърлят отпадъците по улиците и да се придвижват с ролери и велосипеди.
 
Източник: Портал12

Свързани новини


Коментари: 2
 • Тишо
  29.03.2016 г., 16:13 ч.
  0     0

  Това е не лош начин да ангажираме най-младите в отговорно отношение към природата. Забелязвам, че някои са наизустили някаква налята им информация за това колко е важно да сме "еко" и да "пазим природата", но не им е особено ясно защо и как точно. Та в тоя ред на мисли - нека да даваме повече практически примери по темата "защо и как" да сме еко. Ако родителите не се справят с това и сами не водят такъв начин на живот - може пък децата в училище да научат достатъчно, а после да "светнат" и родителите.

 • Светлана Величкова
  29.03.2016 г., 14:16 ч.
  2     0

  Мисля, че това е много добър подход. Закото все пак днешната младеш гледа всичко да им е яко, модно и прочие. Не виждам нищо лоша екологията да е на мода, даже ако може винаги да е на мода ще е Яко! Нека има повече такива кампании

Напиши коментар

Кирилизатор:

Снимки:
Максимален брой на снимки в един албум : 12
Ако качвате твърде големи снимки, изчакайте сървъра да ги обработи.
Потвърждавам, че съм човек
Публикувай