Нов тип обществени формати се зародиха в Западна Европа

09.05.2016 г.
2056 прочитания
2 коментара
Добавена от:
Портал12
Нов тип обществени формати се родиха в Западна Европа през последните месеци. Те се явяват алтернатива на традиционните протести, тъй като в самото им ядро са дискусии по конкретни проблеми и осъществяването на обществен дебат по социални и политически въпроси.

За разлика от България, където след повече от 25 години "преход", все още нямаме добре структурирано и работещо гражданско общество, а по-скоро социална маса, която позволява да бъде употребена в медийни, политически и икономически схеми, то примерът от залязващата стара Европа носи със себе си някакъв нов тип заряд и пламък за възраждане на мисленето.

Дебатирането и общественото говорене на публични места засега успява да се запази концептуално, без да бъде омърсено от медийни манипулации, които заради обвързаността си с политиката, нямат интерес от подобни инициативи. Случващото се по площадите се отразява главно в социалните мрежи - снимано с любителски камери и телефони, без редакция и изваждане извън контекста на казаното.

политика - граждански дебати

Според някои анализатори, новите социални дискусии на открито, които обединяват различни групи от населението, са стимулирани по естествен път от последните сътресения в сърцето на Европа, включително терористичните актове във Франция и Белгия, както и ескалиращото социално напрежение в Германия и Австрия, заради бежанците от Близкия Изток и Африка.

Чрез бежанската криза и усложнената среда на сигурност, по някакъв индиректен, но логически или даже кармичен начин, днес Европа плаща за своите действия или бездействия спрямо народите и държавите, които манипулираше и експлоатираше в продължение на десетилетия, даже столетия. Маргинализацията на населението от важните политически и икономически процеси през последните години пък от своя страна доведе до една вредна пан-европейска политика, която колкото и жалко да звучи, изглежда ще бъде излекувана от външните заплахи - терористични, а също и климатични.

В този контекст импулсивното и самоорганизирано събиране на големи групи в обществени дискусии за политиките от хората - за хората, е един вид надежда, че в дълбоко материализираното и духовно отслабено западно общество, все пак има искрици на възраждане, които могат да спасят стария континент от собственото му самоунищожение.

масови мероприятия - Европа
Източник: Портал12, Борислав Борисов

Коментари: 2
 • Ния Ангелова
  09.05.2016 г., 12:18 ч.
  0     0

  Това се случва и в България, но не на публични места

 • Живко
  09.05.2016 г., 09:21 ч.
  1     0

  Много точен анализ

Напиши коментар

Кирилизатор:

Снимки:
Максимален брой на снимки в един албум : 12
Ако качвате твърде големи снимки, изчакайте сървъра да ги обработи.
Потвърждавам, че съм човек
Публикувай