Най-детайлната снимка на мъглявината М1 показва красотата идваща от Създателя

11.05.2017 г.
1298 прочитания
0 коментара
Добавена от:
Портал12
Астрономи показаха най-детайлната снимка на мъглявината М1, която е сглобена от кадри на телескопа Хъбъл и инфрачервени кадри от телескопа Спицер. М1, или известна още като Ракообразната мъглявина в съзвездието Бик е останка от свръхнова, за която има сведения в китайски и арабски летописи, като е отбелязано, че свръхновата е била видима и през деня, въпреки силната слънчева светлина.

изтеглете снимката в пълна резолюция

Съвременните анализи показват, че свръхновата, породила мъглявината,е избухнала през април или май 1054 година, и е била видима с просто око в продължение на 2 години. Ракообразната мъглявина се разширява със скорост от 1 500 км/с. При сравняване на ъгловото разширение на мъглявината, със спектроскопично измереното, може да се изчисли разстоянието до М1, което е 6 300 св.г.

Интересна особеност на М1 е, че теоретичните модели предвиждат, че такава мъглявина трябва да е образувана от звезда, с маса между 8 и 12 слънчеви маси, докато масата на пулсара, заедно с масата на мъглявината не надвишават 5 слънчеви маси. В теориите, обясняващи този парадокс се среща твърдението, че малко след взрива, голяма част от материята е издухана от силен звезден вятър, което, обаче, означава, че около звездата следва да се е образувала обвивка. Такава обвика досега не е намерена, въпреки че е търсена във всички дължини на вълната.
Източник: Портал12

Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Кирилизатор:

Снимки:
Максимален брой на снимки в един албум : 12
Ако качвате твърде големи снимки, изчакайте сървъра да ги обработи.
Потвърждавам, че съм човек
Публикувай