Находки и имена сочат пряка връзка между България и древен Египет (ВИДЕО)

02.09.2016 г.
10404 прочитания
2 коментара
Добавена от:
Портал12
Васил Добрев е в почетния списък на световните египтолози в Музея от Сакара заради откритието си през 2000 г. на некропол, който хвърля светлина върху историята на жреческата каста. Откритието той прави още в първите минути, когато започва да копае. След закачките на колеги, че иска да премести пясъка от цялата пустиня, той остава с непоклатимото си убеждение, че е призван да види нещо, но не там, където дълбаят всички, а в трудните условия и сред пясъчните бури.

Васил Добрев се прочу освен със своята отдаденост и с нестандартните си тези за Свинкса и за периодите, които са по-малко проучвани в историята на Египет. При две от посещенията си в България той прави нови прочити на артефакти, които не са дооценени на родна почва. Едното е фараонският скарабей от с. Любча, а другото – е крилатият диск от Тополовград. Най-старото изображение на крилат диск в Египет е от времето на майката на Хеопс. Все още науката не е дала отговор как тези артефакти се свързват с българската история. 

Днес Добрев се замисля и за топонимите – имената на местности, които имат сходство и египетско звучене. Във Велинград открива, че връх Сютка е мистично място, където са посвещавали хайдути чрез подстригване. Местните легенди пазят спомена за предназначението на каменен престол. Там хайдутите са минавали през ритуал за пречистване, като е трябвало да се разделят с брада или кичури. Вероятно това е било по-старо светилище, свързано и с името на мястото, съставено от думите Сет и Ка, което в превод значи мястото на чистата душа или на енергията й. Не случайно наблизо има минерално изворче. 

Името Странджа пък, според археолога, идва от Стран или на египетски Сет – Ра – Ен  или мястото на Слънцето. Храмът на Мишкова нива е посветен на Слънцето, за което говори кръглата му форма и следователно е възможно да е по-стар.

Във Велиград пък има друго място със странно звучене – Клептуза, което Добрев предполага, че е свързано с култа към Асклепий, което е другото име на Имхотеп, архитектът на стъпаловидната пирамида в Египет, който е бил обожествен, но чиято гробница не е открита.

Интервю на Елица Димова, Портал12

Още интересни подпобности за пътуването във времето вижте във видео интервюто:

 
Източник: Портал12

Коментари: 2
 • mahgoub edris
  03.09.2016 г., 13:21 ч.
  2     0

  zdraviete vse6ki peryateli i po6etateli na drevnite tsevelezatsi po svita , radvam se 6e le6no poznavam prof. vasil dobrev i prof.segei egnatov i prof.todor lekov i sam rabotel s tyax okolo dve godeni i s texnete studenti ot N.B.U (bade4i egiouologi) i s golyam obe4 kani tazi godina ot oktomvri mests zemnia sezon po tourizm v egipet vse4ki ste zabovyadete da posete nov demoktare6in egipet s obe6 i dostat6no zabavlenia na vse4ki obekti v EGIPET .

 • Борислав
  03.09.2016 г., 09:26 ч.
  2     0

  Много, много интересни изводи... от човек, който познава и доказателствата.  

  Жалко, че все още не е обул обувките на първите египетски жретци... но нали пък , ако това стане, ще го загубим като информационен носител  

  Така че, много благодаря на Ели и Васко за чудесно поднесената платформа от знания.

Напиши коментар

Кирилизатор:

Снимки:
Максимален брой на снимки в един албум : 12
Ако качвате твърде големи снимки, изчакайте сървъра да ги обработи.
Потвърждавам, че съм човек
Публикувай