НАСА откри на Марс сходни минерали с тези от Земята

04.05.2016 г.
986 прочитания
1 коментар
Добавена от:
Портал12
НАСА потвърди за вулканични дейности на Марс в историята на червената планета. Учените през последните месеци правят минерално картографиране, данните от което показват наличието на древни вулкани под дебелия лед. Астрофизиците изследват странно текстурирани региони в южната част на Марс, където са установени много плоски планини. 

Когато един вулкан започва да изригва под лист от лед на Земята, той бързо генерира пара и обикновено това води до експлозии, които удрят през леда и изхвърлят пепел високо в небето. Така се случи например при изригването на заледения вулкан Ейяфятлайокутл в Исландия през 2010, когато се разстрои въздушния транспорт в цяла Европа за около една седмица.

Характерните минерали, произтичащи от такъв тип вулканизъм на Земята, включват зеолити, сулфати и глини. Именно такива са открити при някои планини в региона на Южен Марс, изследвани със специален резонансен спектрометър на космическия кораб за Марс (CRISM), който позволява много прецизни изследвания.

Всичко това предполага, че преди милиони години на Марс може да е имало условия за живот и там да е съществувала древна цивилизация, много близка до тази на Земята.

Зеолитите са голяма група минерали, които представляват водни алумосиликати предимно на натрия и калция, и по-рядко на калия или бария. Характеризират се със способността си да отдават и отново да поглъщат т.нар. зеолитова вода, в зависимост от температурата и влажността на околната среда.

Друго важно тяхно свойство е подчертаната им способност за йонен обмен, като са в състояние селективно да отделят и отново да приемат молекулите и йоните на различни вещества, в зависимост от тяхната големина. Каналите в структурата на различните зеолитови минерали са с различни форми и размери, и могат да пропускат едни и да задържат други градивни частици. Това основно свойство превръща зеолитите в природни молекулни сита.

В България зеолити са открити в Родопите и се използват за лечение на организма при нужда от изхвърляне на тежки метали и токсини, както и при лечение след радиация и друго лъчево облъчване.
Източник: Портал12

Коментари: 1
  • Денис
    04.05.2016 г., 16:02 ч.
    2     0

    А на Земята има минерал, който е с доказан извънземен произход! Това е минерала шунгит и е доказано, че няма как да се е образувал на нашата планета!

Напиши коментар

Кирилизатор:

Снимки:
Максимален брой на снимки в един албум : 12
Ако качвате твърде големи снимки, изчакайте сървъра да ги обработи.
Потвърждавам, че съм човек
Публикувай