НАСА откри атомен кислород в атмосферата на Марс! Какво означава това?

08.05.2016 г.
1629 прочитания
1 коментар
Добавена от:
Портал12
НАСА съобщи за наличие на атомен кислород в атмосферата на Марс, показва справка на Портал12 в сайта на американската космическа агенция. Откритието е направено благодарения на инфрачервено наблюдение от специализирания самолет SOFIA, който представлява стратосферна летателна обсерватория.

Откритието на атомен кислород в атмосферата на Марс дава данни на учените да определят изчезването на другите видове газове от атмосферата на Червената планета. Новите данни са получени на база телескоп с диаметър 100 инча, който е разположен на борда на SOFIA и измерва данните от Марс, като лети над влажния пласт на земната атмосфера (на около 12-13 000 метра), който блокира инфрачервеното лъчение. Специализираната аеро обсерватория лети на базата на Boeing 747SP.

кислород на Марс

Атомният кислород е изключително разтворима алотропна форма на кислорода. Освен че е много разтворим във вода, той има свойството да прониква навсякъде. Най разпространената алотропна форма на кислорода обаче е дикислородът. Той има енергия на свързване 498 kJ·mol−1 и дължина на връзката 121 pm. Това е формата, използвана при сложните форми на живот, като животните, в процеса на клетъчно дишане, както и основната форма на кислорода в земната атмосфера.

Трикислородът е друга форма, позната ни и обикновено наричана - озон. Той е силно реактивна алотропна форма на кислорода, нанасяща поражения на тъканта на белите дробове. Озон се образува във високите слоеве на атмосферата, когато дикислород се свързва с атомен кислород, получен от разлагането на дикислород от ултравиолетовите лъчи. Тъй като озонът поглъща силно лъчи в ултравиолетовия спектър, озоновият слой в горната атмосфера действа като защитен радиационен щит за планетата. Метастабилната молекула тетракислород е открита през 2001 година, когато се смята, че тя съществува в една от шестте фази на твърдия кислород. През 2006 година е доказано, че тази фаза, получена чрез поставяне на O2 под налягане от 20 GPa, в действителност е триклинносингонален клъстер на O8. Предполага се, че този клъстер може би е много по-силен оксидант от O2 и O3 и може да бъде използван в ракетното гориво.През 1990 година е открита метална фаза на кислорода като твърд кислород е подложен на налягане над 96 GPa. През 1998 година е установено, че при много ниска температура тази фаза става свръхпроводима.
Източник: Портал12, използвани данни от Уикипедия

Коментари: 1
  • Ivan
    09.05.2016 г., 00:22 ч.
    1     0

    Да...на Марс е кипял живот...и този кислород е поредното доказателство

Напиши коментар

Кирилизатор:

Снимки:
Максимален брой на снимки в един албум : 12
Ако качвате твърде големи снимки, изчакайте сървъра да ги обработи.
Потвърждавам, че съм човек
Публикувай