Музей на хляба дава нов поглед върху българските традиции

03.06.2016 г.
2174 прочитания
0 коментара
Добавена от:
Портал12
На 4 юни, официално ще отвори врати "Музей на хляба и традиционните храни" в Копривщица. Фондация "Национален тръст за съхранение на културно историческото наследство България" , инициатор за откриването на музея, ще обедини по този начин две от своите дейности "Академия Кулинарен историк" и "Хлебна къща Копривщица", чиято цел досега е да пази живи, чрез възстановки старите български вкусове и рецепти.

Богата програма са предвидили създателите на музея за неговото откриване. Ангел Ангелов, един от основните инициатори за реализацията на идеята, заяви пред Портал12, че желанието е да се разкаже историята на хляба и как той се е променял през вековете.

“Направихме възстановка на пещ за хляб от времето на Помпей, която е и работеща! Изработихме пещта с тухли от района на Копривщица и с глина от две находища - с едната пещта се измазва отвътре, с другата отвън, точно както навремето са се правили селските фурни. Идеята ни е да правим възстановки, нещата да бъдат живи, а не просто човек да се разходи покрай една витрина и да се снима. Тоест посетителят да има възможност да навлезе в технологията, да усети магията и да може да направи сам  хляб. Така заедно с консервираните местни храни, като лютеницата, Оффчо кисело мляко от местна порода, Оффчи кашкавал и сирене /много държим на двете фф -та и не са случайни и държим на тях, защото това са продукти от истинско мляко/ ще може да ги съберем на едно място, за да може да съхраним автентичния традиционен вкус, но онзи произведени с истински чисти продукти!

Гостите на откриването на музея ще могат да станат участници в замесването и печенето на жив тракийски хляб с покълнал лимец. В Юнашката градина родители и деца ще видят как се засаждат билки и зеленчуци върху сламени лехи.За рибарите е предвидено ловене на риба с Лескова въдица и коркова тапа в Юнашкото езерце.

Разбира се няма как да бъде пропусната и дегустация на Юнашки кюфтаци, Домашни лютеници, ръчен хляб, Оффчо кисело мляко от местна порода, Оффчи кашкавал и сирене и още много традиционни храни.

На фейсбук страницата на Музей на хляба в гр. Копривщица може да следите за събитията, които ще се провеждат там, за да станете участници и пазители на традиционите български храни
Източник: Портал12

Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Кирилизатор:

Снимки:
Максимален брой на снимки в един албум : 12
Ако качвате твърде големи снимки, изчакайте сървъра да ги обработи.
Потвърждавам, че съм човек
Публикувай