Международен конкурс за детски творби Слънчевите руни

Информация за събитието
  • Начало: 11.04.2016 г. от: 16:08 ч.
  • Край: 30.05.2016 г. в: 16:09 ч.
  • Организатор: Слънчеви руни
  • Тип събитие: Безплатно
  • Регион: Силистра
Изпрати запитване
Международен конкурс за детски творби Слънчевите руни
Име:
Email:
Телефон:
Вашето запитване:
Не съм робот!
Запиши събитието
Добавено от:
Портал12
564 прочитания
Участвайте в Седми международен конкурс за детски творби „Слънчевите руни в българските носии и тъкани” Силистра 2016 и изпратете снимка на вашата творба до 30 май 2016 на slancheviruni@gmail.com

Целта на конкурса е младите хора:

- да открият красотата на слънчевите багри, руни, знаци, форми, орнаменти, втъкани в народната носия от родното място, като ги извадят от раклата на баба или потърсят в Етнографския музий и сбирки.

- да повишат интереса си към изксуството на самобитните майстори при везане и тъкане на българсата национална носия и тъкани (възглавници, ковьори, пешкири, колани и др.) от родния край.

- да придобият знания за особеностите и стилистиката на орнаментите в българския фолклор.

- да съхранят самобитната българска традиция и култура за бъдещите поколения, като ценен принос в общоевропейското културно пространство.

- да открият корените на своя род и да си направят родословно дърво.

- да се запознаят и гордеят със историческите събития и личности, въздигнали авторитета на Българската държава от Авитохол, Кубрат и Аспарух до днес, древнобългарските руни и писменост, достигнали до наши дни

Жанрове: живопис и графика, приложно изкуство и колажи, снимка на детето в народна носия, родословно дърво на автора, компютърна графика и презентации.