Мария Арабаджиева: Чрез арканите съзнанието може да направи своята алхимична трансмутация (ВИДЕО)

29.12.2016 г.
7315 прочитания
1 коментар
Добавена от:
Портал12
Представяме ви видео-лекция на Мария Арабаджиева, книгоиздател, писател и професионален преводач, в рамките на Лекционен цикъл, който започна от Пловдив на тема: „КОРЕНИТЕ НА ДРЕВНОТО ПОЗНАНИЕ“.

Цикълът ще се провежда веднъж месечно в Пловдив и София с 3 тематични компонента: „България в световното духовно пространство“ – лектор проф. Дамян Попхристов „Основи на Тайното Познание: древната езотерична доктрина; символи и алегории от дълбоката древност до наши дни; основи на окултните науки“ – лектор Мария Арабаджиева „Основи на западната каббалистична традиция“ – лектор Валентин Благоев.Всички посветени, всички знаещи, които са давали знание, включително и в школите, и в книгите на Петър Дънов... е казано ясно, че има 3 ключа, ако човек иска да проникне. Как се наричат те и защо са те?..“Corpus Hermeticum” на Хермес Трисмегист, „Изумрудения Скрижал“ отново на Хермес Трисмегист и 22 големи аркани – тарото.

“Corpus Hermeticum” – някъде в средата на XV век един монах прашен и тъмен върви към Флоренция. В книгите пише, че е македонец. Аз съм убедена, че е българин. Вървейки към Флоренция, той носи за Козимо де Медичи 14 от прочутите трактати, които са много дълго търсени. Защо Козимо де Медичи дава толкова средства и пари, за да събира тези трактати? Това е малко известно. Има един период в историята на човечеството след IX, X век, когато те изчезват и Джовани Бокачо, прочутият автор на „Декамерон“ всъщност е дал нещо много повече на хората - не „Декамерон“, а ръкописите, манускриптите на Аристотел и Платон. Ходили са от манастир в манастир, от стари места и са събирали трактатите. Козимо де Медичи е създал последната голяма академия като Атинската, в която начело там е бил един човек – Марсилио Фичино. Той е един от основателите на херметизма, който е превел Аристотел и Платон. Пристига нашия македонски или български монах във Флоренция, толкова много е чакал Козимо де Медичи тези трактати, толкова е знаел за тях… (имало е легенди в книгите на Отците на Църквата – и православни, и католици са били изключително проникнати в идеята на херметизма). Той спира Марсилио Фичино да превежда Платон и Аристотел и го моли веднага да преведе “Corpus Hermeticum”. Марсилио Фичино го превежда, възторгва се, написва тълкуванията. Оттам тръгва епохата на хуманизма.

„Изумрудения Скрижал“. Какво ли не се чува в нашите български ширини. То не бяха скрижали, то не бяха тайни книги на Тот… Това е текст от 10 реда! Основният херметичен текст. Открит е в арабски трактати 833г. Явно е наследен от по-ранни епохи на Шумер, Египет и т.н., но е запазен от културата на арабите. Легендите разказват, че е намерен от Александър Велики на гроба на Аполоний от Тиана. Кой е Аполоний от Тиана? – Това е може би вероятният Исус. Вековната истинска история за този човек – той е идентичен на Исус Христос, родил се е по същото време, живят е по него и се смята, че може би е двойника му, така да се каже това е прикритата истина. Все още не са се намерили български учени да направят клипове и да разказват за него, но големи световни учени говорят за Аполоний от Тиана. Какво представлява „Изумрудения Скрижал“? Той представлява херметичният алхимичен ключ за логиката на живота, сътворението и Вселената.

22 големи аркани. Тук вече е интересното! Има един френски автор, един от основоположниците на френската окултна школа, който през 1765г. написва една книга за корените на човешката история и там за първи път се появява в тази цивилизация идеята, че арканите са архетипни образи, в които се сътвори идеята за сътворението. Арканите са нещо повече, те са метода, през който съзнанието може да направи своята алхимична трансмутация. През силата на арканите и тяхната визия са действали и маговете, и всички, които могат да променят своето съзнание. Арканите представляват архаичният образ, с който вие влизате в състояние да задвижите вибрацията и енергията си, с която да можете да промените съзнанието си и да постигнете друго свое развитие. 

ВИТЕ ЦЯЛОТО ВИДЕО ПО ТЕМАТА:
 
Източник: Портал12

Коментари: 1
  • Коко
    21.01.2017 г., 16:52 ч.
    1     1

    В Книгите знанието е мъртво! Единствения начин за получаване на знание е на база Собственния опит! От вътре а не от вън!Горката заблудена жена!Не можеш да прочетеш всички книги по Света! Можеш да получиш цялото Знание без да прочетеш и 1 книга през живота си!Древните са казали: "Частичното знание е опасно!"

Напиши коментар

Кирилизатор:

Снимки:
Максимален брой на снимки в един албум : 12
Ако качвате твърде големи снимки, изчакайте сървъра да ги обработи.
Потвърждавам, че съм човек
Публикувай