Лекториум Розикруцианум - България

Информация за обекта
Добавено от:
Портал12
1089 прочитания
Лекториум Розикруцианум е съвременна Гностична Духовна школа. Посланието й е насочено към хората от XX-XXI век, но същевременно, нейната традиция се корени дълбоко в миналото, тъй като Лекториум Розикруцианум е част от веригата Мистерийни школи, които са развили по-ранните импулси на духовно пробуждане на човечеството - школи като тези на Гностиците, Богомилите, Албигойците, Катарите и Класическите розенкройцери от XVII век.
 
Съществува една златна нишка, която може да изведе човечеството до Истината. Лекториум Розикруцианум, или Интернационалната Школа на Златния Розенкройц, има за цел да помогне на търсещите хора да намерят тази блестяща нишка, изтъкана от Любов, Мъдрост, Познание (Гносис) и Действие и да изградят жива връзка с нея. 

Два природни порядъка 
Учението на Лекториум Розикруцианум се основава на концепцията за съществуването на два природни порядъка.
 
Първият е известният ни земен порядък, включващ в себе си както света на мъртвите, така и света на живите. Всичко в този природен порядък минава през безкрайния цикъл на раждане, живот и умиране. Наред с него съществува и първоначалният Божествен порядък. Първият природен порядък е земният свят на преходност, на раждане, разцвет и упадък, наречен "диалектика".
 
Вторият е светът на непреходност, или "статика", назован в Библията "Небесно царство". 

Атом на духовната искра 

В сърцето на човека се е запазил в латентно състояние един последен остатък от този Божествен свят, наричан в Школата "Атом на духовната искра". В много търсещи хора този духовен принцип предизвиква неясно чувство на копнеж, един вид носталгия по отдавна загубеното първоначално безсмъртно състояние – състоянието на единство с Бащата, с Бога. 
 
Събуждане на вътрешния Христос

Една от целите на Лекториум Розикруцианум е да посочи на хората истинския източник на този копнеж и да им обясни необходимостта от завръщане в Божествения природен ред чрез процеса на "новораждане от Духа" (Йоан 3:8), за който Иисус говори на Никодим. Този процес на новораждане, или Трансфигурация, става възможен в резултат на нашето "ежедневно умиране", както го нарича апостол Павел (І Кор. 15:31). Това, което умира, е старата природа, его-съзнанието, а това, което трябва да се събуди, е Божествената природа, вътрешният Христос. Lectorium Rosicrucianum не само учи на този процес, но също така помага и подкрепя учениците си в усилията им да реализират процеса на трансфигурация в живота си. 
    
Трансфигуристката идея

Трансфигуристката идея на Лекториум Розикруцианум е и идеята, която се съдържа в ученията на всички велики религии. В Библията, например, идеите за двата природни порядъка, за Божествения принцип в сърцето на човека и за Пътя на трансфигурацията могат да бъдат проследени в следните цитати: "Моето Царство не е от този свят" (Йоан 18:36), "Царството Божие е вътре във вас" (Лука 17:21) и "Той трябва да расте, а аз да се смалявам" (Йоан 3:30). 
    
Човекът като микрокосмос

Друга основна идея в учението на розенкройцерите е възприемането на човека като микрокосмос. Човекът представлява една малка вселена - система от видими и невидими тела със свое магнитно поле, обвито от т.нар. "микрокосмично небе" или "липика". Тази идея е в съответствие с аксиомата на херметизма: "Както горе, така и долу." 
    
Пет основни етапа по пътя на трансфигурацията

1. Вникване в истинската същност на земната природа и изпитване на вътрешен зов за завръщане към Божествения ред. 
2. Искрен стремеж към спасение. 
3. Подчиняване на аз-центрираната личност на вътрешната Божествена искра, за да се осъществи процесът на спасение. 
4. Нова жизнена позиция, приета и осъществявана спонтанно, водена от Божествената искра. Основните качества на това жизнено поведение са описани в Планинската проповед. 
5. Осъществяване: пробуждане (или възкръсване) в Първоначалното жизнено поле.

Храмовете в центровете са основните места за духовна работа на учениците в Lectorium Rosicrucianum. В тях те правят своите стъпки по Пътя, на базата на необходимата информация. Това става при редовно участие в срещите, с помощта на опита, получен от досега с духовната сила на светлината, в пряк контакт със съучениците. Важен аспект на духовния път е размисълът, като резултат от вътрешната и външната тишина.

Lectorium Rosicrucianum има ученици в 9 града в страната. В 4 от тях – София, Стара Загора, Бургас и Варна, има градски центрове с храмове, в които се провеждат лекции и учебни курсове за интересуващите се от учението и други обществени мероприятия. В останалите градове се провеждат предимно публични лекции по теми, разясняващи както учението на розенкройцерите, така и това на други мистерийни школи. В София и Стара Загора градските центрове изпълняват ролята и на конферентни центрове. В тях се провеждат съботно-неделни конференции.

Храмове, градски центрове и места за срещи

Център София на Лекториум Розикруцианум се намира във вилната зона на ж.к."Люлин-6" 

Градски транспорт: метро - метростанция „Западен Парк“; автобус 310 – спирка при блок 630. 
До Центъра се стига по отбивката „Фортов път“ (черен път) от бул. „д-р Петър Дертлиев“ в посока парка (с лице към Витоша); малко преди мостчето над рекичката има указание за улица "Звънче", а вдясно е дворът на градския център на Школата.

Стара Загора
Адрес: 5 и 6 етажи на СГРАДАТА НА АВТОТРАНСПОРТА, бул.„Славянски” №45 - вход срещу градината с езерото.

Бургас
Адрес: к-с „Славейков”, ул. „Стефан Стамболов” No. 92, ет.2
(спирка за МЕТРО, входът е от дясната страна на II РУ на МВР)
Имейл: lrc_burgas@abv.bg

Варна
Адрес: ул. Цар Симеон 27, А, етаж 2
lrc_varna@abv.bg

Пловдив
Адрес: Бул. Васил Априлов 39
Курсовете и лекциите в Пловдив се изнасят на дадения адрес.

Кърджали
В град Кърджали се провежда информационен курс и се изнасят публични лекции. Местата за среща не са с постоянен адрес. За повече информация относно адреса, вижте подробности за конкретно събитие в Кърджали.

Русе
няма постоянен адрес на събитията в град Русе, за повече информация вижте за конкретно събитие в този град...
Тел. 087 8352249 - след 17ч.

Велико Търново
 
Сливен
няма постоянен адрес на събитията в град Сливен, за повече информация вижте за конкретно събитие в този град...
 
Шумен
няма постоянен адрес на събитията, за повече информация вижте в конкретно събитие за този град.

Горна Оряховица
няма постоянен адрес на събитията в град Горна Оряховица, за повече информация вижте за конкретно събитие в този град.

Габрово
няма постоянен адрес на събитията в град Габрово, за повече информация вижте за конкретно събитие в този град.

Силистра
Събития на Лекториум Розикруцианум в Силистра
Тел. 0879203207

Враца

Дайте своята оценка:

Пълнота на тематиките
Обзавеждане и среда
Оригиналност на подхода
Сигнализирай за нередности
Лекториум Розикруцианум - България
Описание на нередността:
Име:
Email:
Телефон:
Не съм робот!

Оценки на другите потребители:

Пълнота на тематиките
5,0
 
Обзавеждане и среда
5,0
 
Оригиналност на подхода
5,0