Кои са Седемте Божи духове?

Коментари: 12 Прочитания: 3746
 • Vortex Иванов
  16.07.2016 г., 18:00 ч.
  2     0

  Кои са Седемте Божи духове?
   


   

  Здравейте, на много в места съм срещал споменати Седемте Божи духове от Библията. Да си призная, не съм чел Библията нито съм се задълбочавал в тълкувания, но срещам понятието "седем божи духове" под различна форма, в различни книги било то езотерични, философски и подобни. Ще съм благодарен ако ме просветите по този мой въпрос.

 • Пламен Петков
  18.07.2016 г., 10:24 ч.
  6     0

  И ще израсне стъбло от Есеевия пън и израстък от корените му ще носи плод; и Духът Господен ще почива върху него, Дух на мъдрост и разум, Дух на съвет и сила, Дух на знание и страх от Господа. (Исая 11:1,2) – Известие първо идване на Христос (Римляни 15:8,12; Откр.5:5; 22:16).  

   

  Първи Дух: Духът Господен  

   

  Втори Дух: Дух на мъдрост  

   

  Трети Дух: Дух на разум  

   

  Четвърти Дух: Дух на съвет  

   

  Пети Дух: Дух на сила.  

   

  Шести Дух: Дух на знание  

   

  Седми Дух: Дух на страх от Господа.  

   

  Разбира се, това е буквална интерпретация на текста и най-вероятно тези седем духа не са точно така, но поне може да те ориентира.

 • Bilko Begins
  19.07.2016 г., 09:53 ч.
  4     0

  Според някои автори Седемте добродетели са: Смирени, Братолюбие, Кротост, Трудолюбие, Милосърдие, Въздържание и Целомъдрие.  

   

  Според други това са: Смиреност, , Лишение, Щедрост, Трудолюбие, Търпение, Добродушие, Целомъдрие.  

   

  Мисля, че е едно и също все пак, въпрос на дълбока интерпретация значението на всяка дума.

 • Краси Мирчев
  20.07.2016 г., 10:36 ч.
  5     1

  Ако искаш да вникнеш в дълбочина или просто словото да разаботи в тебе на подсъзнателно ниво и в един момент сам да стигнеш до някои изводи, препоръчвам ти да прочетеш Седем разговора с Духа господен, от Учителя Беинса Дуно:  

   

  http://www.beinsadouno.com/wiki/index.php/%D0%A1%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BC_%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B0_%D1%81_%D0%94%D1%83%D1%85%D0%B0_%D0%93%D0%BE%D1%81%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D0%BD  

   

 • Краси Мирчев
  20.07.2016 г., 11:52 ч.
  4     0

  eй къде е избягъл този линк... Пробвай с този, по къс е.  

   

  https://triangle.bg/books/seven-talks.1998/

 • Пламен Петков
  22.07.2016 г., 12:34 ч.
  5     0

  Слово Божие  

   

  Бог е Дух  

   

  Дух вечен,  

   

  Който има Седемте Духове Божии и Седемте Звезди  

   

  Духът на Любовта  

   

  Духът на Живота  

   

  Духът на Святостта  

   

  Духът на Мъдростта  

   

  Духът на Душата  

   

  Духът на Истината  

   

  Духът на Силата  

   

  Духът на Благодатта  

   

  Духът Христов  

   

  Светият Дух  

   

  Които са седемте духове Божии,  

   

  разпроводени по всичката земя.  

   

 • Светлана Величкова
  28.07.2016 г., 10:23 ч.
  5     0

  Седем дни от седмицата. Седем цвята на дъгата. Седем основни цвята в слънчевия лъч. Изобщо числото седем се среща във всички езотерични учения по света. По-скоро чети за числото седем, и ще ти ся явят отговори.

 • Vortex Иванов
  03.08.2016 г., 17:39 ч.
  2     0

  Много благодаря за изключителните насоки и гледни точки. Абсолютно ми дадохте доста материал за работа и четене. Разбира се, добре дошло и нещо ново по темата във времето

 • Георги Георгиев
  14.09.2016 г., 09:51 ч.
  4     0

  "Йоан - до седемте църкви, които са в Азия: благодат вам и мир от Оногова, Който е и Който е бил, и Който иде, и от седемте духове, които са пред Неговия престол".  

   

  "Това е тайната на седемте звезди, които ти видя в десницата Ми, и на седемте светилници: седемте звезди са ангелите на седемте църкви; и седемте светилника, що видя, са седемте църкви"  

   

  Езотерично послание на папа Никита (не е папа в истинския смисъл, той е съвършен богомил "Дедец"). Книгата е "За богомилите от "уста на ухо"" на Дамян Попхристов

 • Пламен Петков
  03.10.2016 г., 12:36 ч.
  3     0

  "И когато мъжете, които бяха дошли да чуят, чуха — посвети ги Мелхиседек в Седемте Пътя на Тайната. И кръсти ги с Дух Свети. И рече им на разлъка:  

  — Изживейте клетвите, с които сте запълнили младината си! Изпълнете обетите, с които сте накичили зората на своята възмъжалост!  

  Завещайте на своето Утре изгревите на своето Вчера и ведростта на своето Днес! —  

  Помнете седемте стъпала на Пътя — и търсете Себе Си в самота и мъка!..."  

   

  Изобщо, препоръчвам книгата на Николай Райнов - Богомилски Легенди. В нея ще откриете много притчи и легенди, в които числото седем и връзката със Светия дух се споменава! Въобще, кои са тези седем божи духове е голяма мистерия!

 • Bilko Begins
  05.10.2016 г., 14:12 ч.
  2     0

  Вижте какво ми попадна. Това също е едно добро тълкование за Седемте духа божии в контектста на човешкото развитие... все пак има приложение цитирам:  

   

  Християнството е трябвало да бъде тайна система. В древните учения процесът на посвещение преминавал през седем характерни етапи. Те могат да бъдат изразени с "Християнска" терминология:  

  1. Раждане - пробуждане на сърдечния център; контрол над Егото и над физическото тяло.  

  2. Кръщение - пробуждане и разцъфтяване на гърлената чакра, развиване на съзидателна воля и на контрол над астралното тяло.  

  3. Преображение - цялото тяло и всички негови енергийни центрове са пробудени и озарени с нова светлина; центровете на главата се отварят за ново духовно виждане и осъзнаване.  

  4. Великото отричане - (Страдание, Разпятие и Възкресение) - страданието ни и победата ни над кармата.  

  5. Възнесение посветеният става адепт и се отваря към пълно осъзнаване на всички нива във всички времена.  

  6. Господ - някой, който подпомага големи групи хора в духовните им занимания; свързан е с повечето окултни учения на планетата.  

  7. Христово посвещение - развиване на способност да се разбират и да се владеят законите на една слънчева система; превръщането в бог "на Слънцето". (В древните митове историите за боговете на Слънцето са същите като тези за синовете на Бога.)

 • Богдан Маринов
  13.10.2016 г., 12:25 ч.
  1     0

  "Седемте светила на светилника дават една светлина. Тази светлина може да бъде разбита на седем различни цвята. Както пъпката на бадема свидетелства за идващия плод, също така естествената светлина на един светилник в Святото място свидетелства за светлината в небето.  

   

  Тя също свидетелстваше за светлината на седемте духа, които стояха пред Божия трон. „И пред престола горяха седем огнени светила, които са седемте Божии духове” (Откровение 4:5)"  

   

  "Представете си Универсума в едно абсолютно девствено състояние като нещо празно, както ни се описва в Пролога на Битие: Универсумът преди Сътворението. Но тази празнота е само привидна, защото това, което изглежда празно, е едно пространство, изпълнено с прасубстанция, с една космична коренна самостоятелност....  

  Върху тази първична природа въздействат седем лъча, които произлизат от Неподвижното царство – седемте сили на Бог, на универсалното поле на Духа. Всеки от тези седем лъча е също седморен по своя вид. Тези седем пъти по седем лъча се определят взаимно. Те олицетворяват абсолютния живот, абсолютната любов, абсолютната интелигентност, абсолютната хармония, абсолютната мъдрост, абсолютната всеотдайност и абсолютното освобождаващо действие..."  

   

  http://lectorium-rosicrucianum.bg/article/62-neprikosnovenostta-na-bozhia-plan/Напиши коментар

Кирилизатор:

Снимки:
Максимален брой на снимки в един албум : 12
Ако качвате твърде големи снимки, изчакайте сървъра да ги обработи.
Потвърждавам, че съм човек
Публикувай