Класическата музика възпитава у децата имунитет срещу чалгата и грозното в живота

11.03.2017 г.
46980 прочитания
9 коментара
Добавена от:
Портал12
повторна публикация, с тема за размисъл...

Не е нужно всички деца да стават музиканти. Ученето и записването на уроци по класическа музика обаче създава имунитет срещу редица зловредни неща в модерното ежедневие.

За децата между 4 и 12 годишна възраст е важно да учат поне един класически музикален инструмент - пиано, цигулка или др., за да може да развият вътрешен усет към сложни музикални композиции. Те изграждат защита срещу монотонните и примитивни звучения и песнопения, които нахлуват все по-мощно от западните страни и унищожават най-финните усещания на мозъка и психиката.

Ученето на класическа музика възпитвата у децата чувството за поетапно творческо постигане и преоткриване, което намира своите психологически отражения и в другите аспекти на живота: т.е. дава се пример как със старание, воля и труд, човек може да постигне устойчиви резултати. Това се явява и естествена форма на противовес на модерните форми на "експресно постигане на желанията" - било то чрез хазарт, телевизионни реалити формати и т.н.

Упражненията в класическа музика помагат също така на децата да развият усещания за по-сложните взаимовръзки в живота, аналог на които са сложните музикални композиции. Това пък от своя страна е ключ към по-ясното разбиране и усещане за формите на любовта.

Детето, което свири на пиано или цигулка, макар и все още несръчно, то модулира в себе си душевния човек. Детето, което е приобщено към музикалното или художественото изкуство, усеща как човешката природа се подчинява на една невидима душевна сила. Детето усеща в себе си един втори човек.

Музикалното изживяване у децата в тази възраст донася в тяхното етерно тяло онези ритми и усещания, които пробуждат художествения усет и схващане за скрития ритъм на всични неща.
 
Източник: Портал12

Коментари: 9
 • Krasimira Koleva
  30.08.2017 г., 16:49 ч.
  0     0

  В края на Януари тази година, бях в Лондон. Имах удоволствието да посетя джаз концерт. Участниците бяха от четири годишни, до професионалисти. На всеки участник бе дадена възможност да се изяви със своя инструмент. Всеки получи бурни ръкопляскания. Беше невероятно преживяване! Децата в Англия се стимулират от малки не само в областта на музиката, но и в спорта. Всеки ден водите на Темза се пореха от канута. Не видях тинейджъри да се скитат безцелно, кафетата също бяха празни. Да, за малко бях там, но това което видях, остави в мен само хубави спомени!

 • Любислава
  16.05.2016 г., 19:01 ч.
  1     1

  " Те изграждат защита срещу монотонните и примитивни звучения и песнопения, които нахлуват все по-мощно от западните страни и унищожават най-финните усещания на мозъка и психиката." Намирам тази статия за доста тенденциозна и негативна, въпреки че съм класически пианист и майка. Чалгата не идва от запада... Правописа също

 • Пламен Петков
  03.05.2016 г., 10:38 ч.
  4     0

  Бих казал, че нещата не опират до едната класика... На първо място - Ако самите родителите запишат децата си на класическа музика, инструменти, пеене... то едва ли друсат гибеци по цял ден - а това означава, че самото обкръжение на това семейство е такова - едва ли се събират да муат кибапчита, а по-скоро слушат по-интелигентна музика и имат някакви морални устои в живота. На второ място - след като си в подходяща обкръжаваща среда, наистина красивата музика, докосваща душата ти, ти доставя един имунитет срещу грозното - Аз самият съм пял автентична българска народна музика от 3-ти до 8-ми клас професионално и винаги съм се отвращавал от чалга, неавтентичен фолк, сватбарски изгъзици, оркестри с кларинети и акордеони - вместо с кавали, тамбура, гайда... И съответно съм развил толкова висок критерий за красиво пеене и музика, че почти всички модерни поп - световни или български изпълнители и музиканти ме отвращават. Затова и не гледам телевизия с пошлите им формати от типа на "стани супер звезда". А в радиото - слушам само някои определени предавания по класик фм, христо ботев, хоризонт и джаз фм. Всичко друго за слушане ми е на запис за в колата или онлайн! Така че, Първо е средата, Второ е наистина красивата музика!

 • Батко
  11.03.2016 г., 06:58 ч.
  3     1

  Не е много вярно това, но поне възпитава мозъка. За съжаление моите родители не можаха да ми осигурят музикален инструмент, но за моите деца ще се постарая.

 • сс
  10.03.2016 г., 18:45 ч.
  4     2

  То и Слави Трифонов май беше завършил виолончело, но това не му попречи да популяризира чалгата.

 • Лефтер Спиров
  09.03.2016 г., 17:02 ч.
  3     0

  Като бях малък много исках да свиря на китара, обаче родителите ми нямаха възможност да ми купят инструмент... и един ден получих като подарък старата китара на мой приятел. Бях на седмото небе! И вярвам, че свиренето ми е повлияло много добре

 • Любов Симеонова
  08.03.2016 г., 15:35 ч.
  9     0

  Тези фини вибрации докосват всяка една клетка и ни обличат в бели дрехи

 • Ангелина Златева
  07.03.2016 г., 11:26 ч.
  12     0

  Точно така е - не е казано, че всеки трябва да е виртуоз, но музикалните занимания са изключително важни за развитието на човека още от ранна детска възраст.

 • Богдан Маринов
  07.03.2016 г., 10:39 ч.
  9     0

  Амин!

Напиши коментар

Кирилизатор:

Снимки:
Максимален брой на снимки в един албум : 12
Ако качвате твърде големи снимки, изчакайте сървъра да ги обработи.
Потвърждавам, че съм човек
Публикувай