Класическата музика възпитава у децата имунитет срещу чалгата и грозното в живота

11.03.2017 г.
46701 прочитания
8 коментара
Добавена от:
Портал12
повторна публикация, с тема за размисъл...

Не е нужно всички деца да стават музиканти. Ученето и записването на уроци по класическа музика обаче създава имунитет срещу редица зловредни неща в модерното ежедневие.

За децата между 4 и 12 годишна възраст е важно да учат поне един класически музикален инструмент - пиано, цигулка или др., за да може да развият вътрешен усет към сложни музикални композиции. Те изграждат защита срещу монотонните и примитивни звучения и песнопения, които нахлуват все по-мощно от западните страни и унищожават най-финните усещания на мозъка и психиката.

Ученето на класическа музика възпитвата у децата чувството за поетапно творческо постигане и преоткриване, което намира своите психологически отражения и в другите аспекти на живота: т.е. дава се пример как със старание, воля и труд, човек може да постигне устойчиви резултати. Това се явява и естествена форма на противовес на модерните форми на "експресно постигане на желанията" - било то чрез хазарт, телевизионни реалити формати и т.н.

Упражненията в класическа музика помагат също така на децата да развият усещания за по-сложните взаимовръзки в живота, аналог на които са сложните музикални композиции. Това пък от своя страна е ключ към по-ясното разбиране и усещане за формите на любовта.

Детето, което свири на пиано или цигулка, макар и все още несръчно, то модулира в себе си душевния човек. Детето, което е приобщено към музикалното или художественото изкуство, усеща как човешката природа се подчинява на една невидима душевна сила. Детето усеща в себе си един втори човек.

Музикалното изживяване у децата в тази възраст донася в тяхното етерно тяло онези ритми и усещания, които пробуждат художествения усет и схващане за скрития ритъм на всични неща.
 
Източник: Портал12

Коментари: 8
 • Любислава
  16.05.2016 г., 19:01 ч.
  1     1

  " Те изграждат защита срещу монотонните и примитивни звучения и песнопения, които нахлуват все по-мощно от западните страни и унищожават най-финните усещания на мозъка и психиката." Намирам тази статия за доста тенденциозна и негативна, въпреки че съм класически пианист и майка. Чалгата не идва от запада... Правописа също

 • Пламен Петков
  03.05.2016 г., 10:38 ч.
  4     0

  Бих казал, че нещата не опират до едната класика... На първо място - Ако самите родителите запишат децата си на класическа музика, инструменти, пеене... то едва ли друсат гибеци по цял ден - а това означава, че самото обкръжение на това семейство е такова - едва ли се събират да муат кибапчита, а по-скоро слушат по-интелигентна музика и имат някакви морални устои в живота. На второ място - след като си в подходяща обкръжаваща среда, наистина красивата музика, докосваща душата ти, ти доставя един имунитет срещу грозното - Аз самият съм пял автентична българска народна музика от 3-ти до 8-ми клас професионално и винаги съм се отвращавал от чалга, неавтентичен фолк, сватбарски изгъзици, оркестри с кларинети и акордеони - вместо с кавали, тамбура, гайда... И съответно съм развил толкова висок критерий за красиво пеене и музика, че почти всички модерни поп - световни или български изпълнители и музиканти ме отвращават. Затова и не гледам телевизия с пошлите им формати от типа на "стани супер звезда". А в радиото - слушам само някои определени предавания по класик фм, христо ботев, хоризонт и джаз фм. Всичко друго за слушане ми е на запис за в колата или онлайн! Така че, Първо е средата, Второ е наистина красивата музика!

 • Батко
  11.03.2016 г., 06:58 ч.
  3     1

  Не е много вярно това, но поне възпитава мозъка. За съжаление моите родители не можаха да ми осигурят музикален инструмент, но за моите деца ще се постарая.

 • сс
  10.03.2016 г., 18:45 ч.
  4     2

  То и Слави Трифонов май беше завършил виолончело, но това не му попречи да популяризира чалгата.

 • Лефтер Спиров
  09.03.2016 г., 17:02 ч.
  3     0

  Като бях малък много исках да свиря на китара, обаче родителите ми нямаха възможност да ми купят инструмент... и един ден получих като подарък старата китара на мой приятел. Бях на седмото небе! И вярвам, че свиренето ми е повлияло много добре

 • Любов Симеонова
  08.03.2016 г., 15:35 ч.
  9     0

  Тези фини вибрации докосват всяка една клетка и ни обличат в бели дрехи

 • Ангелина Златева
  07.03.2016 г., 11:26 ч.
  12     0

  Точно така е - не е казано, че всеки трябва да е виртуоз, но музикалните занимания са изключително важни за развитието на човека още от ранна детска възраст.

 • Богдан Маринов
  07.03.2016 г., 10:39 ч.
  9     0

  Амин!

Напиши коментар

Кирилизатор:

Снимки:
Максимален брой на снимки в един албум : 12
Ако качвате твърде големи снимки, изчакайте сървъра да ги обработи.
Потвърждавам, че съм човек
Публикувай