Кан Академията все повече навлиза в българското образование

15.02.2016 г.
1648 прочитания
3 коментара
Добавена от:
Портал12
Водещият многоезичен контактен център TELUS International Europe ще финансира проекта на сдружение „Образование без раници“ за прилагане на Khan Academy Bg в български училища и за превод на още над 1 млн. думи и няколкостотин клипа от платформата, съобщиха от сдружението. Финансирането ще бъде направено от Обществения борд на компанията.

Кан Академията (KhanAcademy.org) е най-мащабният онлайн портал за образование в света. Сайтът разполага с над 8000 видео урока и с над 100 000 интерактивни упражнения. Те са вградени в учебна социална мрежа, като учителите получават достъп до полезна информация за управление на класната стая. Уроците обхващат най-вече учебните предмети от 1-ви до 12-ти клас, подготвителни модули от университетското образование и множество уроци от общокултурен характер. Кан Академията има над 26 милиона регистрирани потребители в 190 държави. Всичко това е безплатно и достъпно за всички по света.

Създаден в САЩ през 2006 г., порталът се превежда на над 100 езика, като българският е един от най-превежданите. Зад инициативата в България стои “Образование без раници”. Председател на сдружението с идеална цел е Иван Господинов, учител в 74 СОУ “Гоце Делчев” в София по програмата “Заедно в час”, инициатор на проекта "ШколоSoft" и 20-тия “иноватор в образованието” в България за 2015 г., според едноименната класация.

От 2012 г. насам в Кан Академия България са вложени хиляди часове труд на стотици доброволци преводачи, редактори, учители и специалисти от различни други сфери, както и няколко хиляди щатски долара дарени лични средства. Благодарение на тези усилия, от есента на 2014 г. функционира тестова версия на Кан Академията на български (bg.khanacademy.org/), в която са достъпни над 1800 преведени клипа, посещавани от хиляди потребители месечно. В допълнение, през YouTube се ползват още 160 дублирани видеа.

За Портал 12 от сдружение „Образование без раници“ съобщиха още, че в първите месеци на 2016 г. предстои стартирането на пълната, жива версия на сайта на български. От сдружението планират и създаването на менторска мрежа, с която да помагат на деца и учители да ползват Кан Академията, както и други безплатни образователни онлайн ресурси на световно ниво. Организацията е в процес на привличане на спонсорска подкрепа и още доброволци, желаещи да допринасят за безплатно качествено образование за всекиго, особено ценно за деца и възрастни с ограничени материални средства или ограничен достъп до качествено образование.
Източник: Портал 12

Коментари: 3
 • Сирма
  16.02.2016 г., 18:54 ч.
  2     0

  Академията е невероятно добра! Прекрасно е, че има финансиране за разпространение у нас

 • Виолета Демирева
  16.02.2016 г., 17:36 ч.
  2     0

  Онлайн образованието е идеално за семейства, които обучават децата си вкъщи, а и разбира се е чудесно допълнение към обучението на децата, които ходят на училище. Благодаря на хората, които правят Кан Академията възможна и в България!

 • Лили
  15.02.2016 г., 20:30 ч.
  4     0

  Интересно как все повече такива онлайн платформи за обучение изкачат всяка година. След време като станем баби и дядовци може децата да са в някакви виртуални училища... Но стига да им действа добре в развитието съм съгласна

Напиши коментар

Кирилизатор:

Снимки:
Максимален брой на снимки в един албум : 12
Ако качвате твърде големи снимки, изчакайте сървъра да ги обработи.
Потвърждавам, че съм човек
Публикувай