Излезе от печат неиздаваната в България книга на Морис Метерлинк - 'Мъдрост и съдба'

29.08.2017 г.
2421 прочитания
0 коментара
Добавена от:
Портал12
Излезе от печат неиздаваната в България книга на Морис Метерлинк - 'Мъдрост и съдба'. Книгата е със специален предговор от Елеазар Хараш. Редактор е Авенир Халани, а Мария Костова работи за подготовката и издаването на книгата.

"В тази книга ще се говори често за мъдрост, за съдба, за справедливост, за щастие и за любов. Изглежда, че има някаква ирония в подобно говорене за едно едвам видимо щастие сред твърде действителните нещастия, за една може би идеална справедливост в недрата на една, уви, крайно материална несправедливост, за една любов, която мъчно би могла да се долови сред толкова очевидна омраза или равнодушие. Сякаш би било съвсем неудобно да търсим през свободното си време в потайните гънки на човешкото сърце някакво упование или ведрина, някакъв случай да се усмихнем, да се развеселим и да заобичаме, някаква причина за благодарност и възхищение, когато по-голямата част от това човечество, в чието име се повдига глас, не само че не се занимава с тъй тежко достижимите вътрешни радости и дълбоки утехи, които задоволеният мислител възвеличава, но няма дори сигурността и времето да вкуси до край самите житейски неволи и бедствия."


"Да бъдем мъдри, значи да имаме самосъзнание, но като натрупаме едно доволно обширно самосъзнание, ще забележим, че истинската мъдрост е нещо много по-дълбоко от съзнанието. Мъдростта не трябва да има вид, не трябва да има форма, нейната красота трябва да бъде така променлива, както красотата на огнените пламъци."

"Велика истина е, че присъствието на мъдреца унищожава действието на съдбата, че няма може би нито една драма, в която да влиза истински мъдрецът и че щом той се появи събитието се спира само по себе си преди сълзите и кръвта..."

"Съществуват постоянни отношения между инстинкта и съдбата, те се крият взаимно и блуждаят ръка за ръка около невнимателния човек..."

"Разумът отваря вратата на мъдростта, но най-живата мъдрост не се намира в разума. Разумът затваря вратата на лошите съдбини, но нашата мъдрост отваря на хоризонта друга врата за добрите съдбини."
Морис Метерлинк

----

"Мъдрият се е справил със съдбата си, защото се е отделил от себе си и е избрал Истината, а не знанието"

"Знаещият е съдба. Знаещият не умее да задава истински въпроси, защото той все още няма душа"

"Съдбата на знаещия е да чува света. Мъдрият чува тайната реалност"

"Съдбата атакува всичко неразумно, всички неразумни желания. От милиони години неразумното се преражда в света, за да се учил на разумност."

"Мъдрецът е покорил съдбата си, защото е станал част от Бога"

Елеазар Хараш, Варна, 2017


Книгата можете да поръчате на : info@portal12.bg ; 0877 12 77 12 ; или във Facebook


Граф Морис Полидор Мари Бернар Метерлинк ( Морис Метерлинк) е един от най-забележителните литературни творци и мислители в Света през 19-и век.

Известен със своите драматургии, Метерлинк развива и дълбоки изследвания в областта на окултното и мистицизма. 

Морис Метерлинк е един от най-забележителните философи и мистици на Европа. През 1911 г. Морис Метерлинк получава Нобелова награда за литература, а през 1914 г. Римокатолическата църква включва всички негови произведения в Индекса на забранените книги.

ВИЖТЕ ВИДЕО РАЗГОВОР ЗА ТВОРЧЕСТВОТО НА МОРИС МЕТЕРЛИНК:

 
Източник: Портал12

Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Кирилизатор:

Снимки:
Максимален брой на снимки в един албум : 12
Ако качвате твърде големи снимки, изчакайте сървъра да ги обработи.
Потвърждавам, че съм човек
Публикувай