Изключително голям интерес към Втората конференция за свободно развитие на образованието

20.02.2016 г.
2126 прочитания
3 коментара
Добавена от:
Портал12
При изключително голям интерес днес и утре се провежда Втората конференция за свободно развитие на образованието в "Рейнбоу плаза" в столицата, предаде репортер на Портал 12.

Втора национална конференция за свободно развитие на образованието

В началото след обръщението на Гаяне Минасян от Национална мрежа на родителите, която е организатор на конференцията, лекции имаха Питер Пидерсен от Дания, който е учител в свободно училище в страната и Яков Хехт от Израел, който е основател на демократично училище в град Хадра, Израел.

Пидерсен разказа как функционира образователната система в Дания, където основен фактор са решенията и отговорностите на родителите. По думите му в Дания образованието е задължително, но не е задължително да се ходи в училище. Т.е. задължително е да се образоваш, но не е задължително това да се случва в училище. Моделът на образование в Дания е демократичен, училищата са от два типа - общински (държавни) и свободни, които също се финансират в много голяма степен от държавата.  

Един от лекторите по време на конференцията за образованието бе Питер Пидерсен

Яков Хехт пък разказа за промяната в парадигмата и модела на образованието. В момента образованието в световен мащаб е пирамидално, но пирамидите се срутват вече заради това, че не могат да се променят и ограничават хората, искайки да ги превърнат в еднакви и зависими от по-висшестоящите в йерархията хора. Но ние всички сме различни и затова сега навлиза нов модел на образование  - мрежов подход, който помага на учениците да развият талантите си и да се изградят като завършени  личности, които да изграждат демократично общество. Две прости правила се използват в мрежата. И те са, че всеки може да бъде учител и че една група трябва да има обща цел. Този модел на образование е постигнал изключително високи резултати в образованието в Израел.

Яков Хехт е основател на демократично училище в Израел

Очаквайте подробности и видеа от конференцията!
 
Източник: Портал 12

Коментари: 3
 • Виолета Демирева
  23.02.2016 г., 15:52 ч.
  0     0

  Чудесна новина - стереотипите в образованието се рушат, за да се отвори място за съграждане на по-човешки и по-смислени образователни методи! Поздравления и голямо благодаря към организаторите и лекторите

 • Нора
  22.02.2016 г., 16:06 ч.
  1     0

  С нетърпение чакам видео материали от конференцията. Било е много интересно, иска ми се следващия път да присъствам. Такива събития са много важни - те променят нагласи, отварят очи, вдъхновяват, дават надежди и показват, че може образованието да бъде истински качествено.

 • Симеон Николов
  20.02.2016 г., 19:58 ч.
  1     0

  Това само може да ни радва - хората осъзнават от какво имат нужда децата ни, какво всъщност им се предлага и как да се промени това предлагане към по-добро.

Напиши коментар

Кирилизатор:

Снимки:
Максимален брой на снимки в един албум : 12
Ако качвате твърде големи снимки, изчакайте сървъра да ги обработи.
Потвърждавам, че съм човек
Публикувай