Институтът за космически изследвания към БАН организира симпозиум за влиянието на Слънцето

03.06.2016 г.
960 прочитания
1 коментар
Добавена от:
Портал12
От 6 до 10 юни 2016 г. в хотел „Лагуна Гардън“ в Албена ще се проведеПървият генерален симпозиум на VarSITI (Variability of the Sun and ItsTerrestrial Impact), чийто основен организатор е Институтът за космически изследвания и технологии към БАН. Симпозиумът, за който се очакват над 100 участника от 26 страни, има за основна задача да обобщи резултатите от първата половина на научната програма на SCOSTEP „Изменчивостта на Слънцето и влиянието й върху Земята“ (VarSITI) и да определи насоките за работа през оставащите две години и половина.

Научният комитет по слънчево-земна физика (SCOSTEP – Scientific Committee On Solar Terrestrial Physics - http://www.yorku.ca/scostep/) е комитет на Международния съвет за наука, който работи съвместно с UNESCO за развитие на международното сътрудничество и разпространението на знанието в областта на слънчево-земната физика. SCOSTEP е постоянен наблюдател в Комитета за мирно използване на космическото пространство на ООН.

За изпълнение на своите задачи SCOSTEP организира и ръководи международни интердисциплинарни програми. Ръководители на текущата научна програма VarSITI на SCOSTEP в периода 2014-2018 г. са проф. Казуо Шиокава от Institute for Space-Earth Environmental Research към Университета в Нагоя и проф. Катя Георгиева от Института за космически изследвания и технологии към БАН.

Учени и други научни институти в страната, които имат желание да присъстват на симпозиума, могат да се свържат с локалния организационен комитет на адрес:varsiti2016@abv.bg

Коментари: 1
  • Владимир Петров
    03.06.2016 г., 09:37 ч.
    0     0

    Добре е "слънчарите" да коментират проблема с намаляването на интензитета на земното магнитно поле, както и флуктуациите му върху повърхността на планетата (има "горещи зони"). Има ли резон да се търси цикличност на взаимодействието Слънце-Земя (напр. цикли на Чижевски)? Взаимодействие между външните и вътрешнопланетните фактори (затоплянето). Имаме ли данни за галактичната физична среда, в която попадаме сега, следвайки въртенето на Слънцето около по-голям център? Може ли да се излезе в края на срещата и с практическо предложение до медиите за вкарване на ежедневна рубрика към метеопрогнозата - "космическо време" (след местното, планинското, европейското такива)със съответните анализи и прогнози?

Напиши коментар

Кирилизатор:

Снимки:
Максимален брой на снимки в един албум : 12
Ако качвате твърде големи снимки, изчакайте сървъра да ги обработи.
Потвърждавам, че съм човек
Публикувай