Инициатива за опазване на млади дървета търси подкрепа

17.05.2016 г.
796 прочитания
0 коментара
Добавена от:
Портал12
Граждани от Силистра инициират подписка за запазване на 87 емблематични за града чинари, които растат по една от главните улици. Въпреки че дърветата са здрави, община Силистра е взела решение те да бъдат отсечени като част от изпълнението на европейски проект, който цели да обнови улицата и района около нея.

Дърветата са всъщност млади – 60-70 годишни, посадени са през 60-те години на ХХ в. Този вид е дълголетник и живее векове – до 2 000 години. Дърветата на улица Симеон Велики са здрави и това, от което се нуждаят, е разширяване на свободната зона около корените им, както и поддържане и редовно почистване на сухите клони.

Това са изключително ценни дървесни видове, които няма как да бъдат опасни, дори напротив. При добро поддържане чинарите се запазват здрави и осигуряват чист въздух. През лятото образуват красив зелен тунел, който дарява сянка и прохлада, а през зимата предпазват от силен снеговалеж. Те са естествена изолация от шумната и замърсена с автомобилни газове градска среда, като същевременно осигуряват дом на много видове птици (гълъби, врабчета, синигери, кълвачи, сови...) и други живи организми.

Затова поддръжниците на гражданската инициатива настояват проектът да бъде преработен и безценните дървета да останат на мястото си:

Необходимо е само съобразяване на новите тротоари, като те бъдат преустроени така, че да осигуряват достатъчно място за кореновата система. Да се щадят корените, стъблата и короните на дърветата – това означава да имаме грижа както за тях, така и за самите нас. Ние сме в симбиоза и животът ни е немислим без въздух!

В текста на петицията за опазване на чинарите се посочват примери за спасени и добре обгрижвани дървета в България – чинар хилядолетник в кв.Аспарухово, Варна, Защитената местност „Чинарите” до с. Белащица в Родопите, Булеварда с чинарите във Вършец, Чинара от с. Арчар – Дърво на годината за 2014 и много други.

Чинарите от кв. Овча Купел в София през 2013 г. бяха спасени след преработен проект на голяма верига хипермаркети. Решения винаги има, стига да има желание за това.

Гражданите в Силистра събират подписи на хартия, а за тези, които имат желание да подкрепят инициативата, но живеят в други населени места в страната и чужбина, могат да направят това тук: http://www.peticiq.com/139017
Източник: Портал12

Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Кирилизатор:

Снимки:
Максимален брой на снимки в един албум : 12
Ако качвате твърде големи снимки, изчакайте сървъра да ги обработи.
Потвърждавам, че съм човек
Публикувай