Храм Рождество Богородично, с.Велюшец, общ. Струмяни

10.09.2017 г.
31 гледания
1 коментар
Добавена от:
Верkа Димитрова

МИЛИ ХОРА..ПРИЯТЕЛИ... МОЛЯ ВИ ДА ПОМОГНЕТЕ...КОЙ , КАКТО НАМЕРИ ЗА ДОБРЕ...С ПАРИ...С МАТЕРИАЛИ...С ТРУД....НА ЕДНА УНИКАЛНА БЪЛГАРСКА ЦЪРКВА " РОЖДЕСТВО БОГОРОДИЧНО" В С.ВЕЛЮШЕЦ, ОБЩ.СТРУМЯНИ , ЗА ДА ОСТАНЕ И ДА ПРЕБЪДЕ И СЛЕД НАС ДОРИ. Аз и мои приятели вече го правим, но ще се радвам , ако помогнете и Вие. Благодаря ви предварително и Бъдете благословени!
банкова сметка: 
ОББ гр.Сандански
IBAN: BG 70 UBBS 8002 1060 4210 40 
BIC: UBBSBGSF
Верка Кирилова Димитрова
за контакти: пишете ми на лични съобщения
„Рождество Богородично“ е възрожденска църква в Велющец, общ.Струмяни, обл.Благоевград, част от Неврокопската епархия на Българската православна църква. Обявена е за паметник на културата.
Църквата е построена през 1858 година в центъра на селото. В архитектурно отношение представлява трикорабна псевдобазилика с притвор, трем и камбанария. Храмът е опожарен в 1878 година от турска войска и възстановен в 1881 г. В 1940 година е обновен.
Интериорът е дело на Димитър Сирлещов, сина му Минчо Сирлещов и Андон Зограф. Църквата е изписана от тях изцяло отвътре и по южната фасада в 1910 година. Общо в стенописите има 134 сцени, фигури и медальони. Освен традиционните евангелски сцени има и сцени с нравоучителен характер. Иконостасът е многоцветен и има късна плоска резба. Върху цокълните табла има изображения на светци, вместо традиционните сцени от Шестоднева. Сред иконите има две на Андон Зограф, няколко от 1898 - 1910 и серия апостолски икони от II половина на XIX век с неизвестен автор.
 
Коментари: 1
  • Верkа Димитрова
    10.09.2017 г., 09:33 ч.
    0     0

    БЛАГО - ДАРЯ на всички тези, които дариха и продължават да го правят, за да запазим това СВЕТИЛИЩЕ...страхувам се, да не пропусна някого, затова няма да изреждам имената Ви, но Бог вижда и знае за Вас. БЛАГО-СЛОВЕНИ бъдете мили хора, отец Иван спомена имената на всички Ви на храмовия празник вчера, здраве и мир желая на близките Ви и на ВАС! Хубав ден от мен!  

Напиши коментар

Кирилизатор:

Снимки:
Максимален брой на снимки в един албум : 12
Ако качвате твърде големи снимки, изчакайте сървъра да ги обработи.
Потвърждавам, че съм човек
Публикувай
Публикувай галерия