Хиляди се изкачиха на Шипка за да покажат, че е време да се обърнем към себе си и да работим за България!

28.08.2016 г.
1850 прочитания
1 коментар
Добавена от:
Портал12
Хиляди хора от страната се изкачиха вчера на историческия връх Шипка, за да участват в националните тържества по повод отбелязването на 139-годишнината от августовските боеве за защитата на старопланинския проход по време на Руско-турската освободителна война.

Сред официалните лица бяха началникът на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов, началникът на военната академия "Георги Сава Раковски" генерал-майор Тодор Дочев, посланикът на Беларус Владимир Воронкович, генералният консул на Русия в Русе Татяна Грушко, общественици.

Смятам, че днес е времето да се обърнем към себе си, към сърцата си и да се попитаме какво ние можем и искаме да дадем на България. Всеки, изкачил върха, трябва да се попита дали искаме да бъдем славни като нашите деди, дали можем да бъдем като тях, дали ние можем да градим България днес. И този славен връх ни дава отговор - фактът, че ние сме тук ни казва - да! България я е имало, има я и ще я има за нашите деца!

, каза в словото си генерал-лейтенант Константин Попов.

Празникът премина с живи картини, пресъздадени от националния съюз "Единство", а дружество "Традиция" изпълни на Орлово гнездо едночасов спектакъл, чрез който припомни с възстановка епичните боеве за защита на прохода през 1877 година.

Сто и седемдесет деца в четири възрастови групи се състезаваха, изкачвайки на бегом 894-те стъпала към Паметника на свободата, а преподавателят във Великотърновския университет "Св.Св. Кирил и Методий" - проф. Петко Петков, изнесе на открито урок по родолюбие.

Източник: Портал12

Коментари: 1
  • Марин Петлийски
    31.08.2016 г., 16:33 ч.
    1     0

    Само да не бъркаме патриотизма с национализма и фашизма както се получава последните години, благодарение политиката на културен и духовен геноцид на всичките ни правителства до сега... България е била държава, към която всички племена и народи са били свободни да се присъединят, стига да спазват законите, пред които всички етноси са били равни! България е била единствената държава от древността, в която не е имало роби! Това е патриотизъм! Това са изконните морални и духовни ценности на истинска България! Другото е шовинизъм, нацизъм, криворазбран патриотизъм!

Напиши коментар

Кирилизатор:

Снимки:
Максимален брой на снимки в един албум : 12
Ако качвате твърде големи снимки, изчакайте сървъра да ги обработи.
Потвърждавам, че съм човек
Публикувай