Фармацевти откриха начин да подмладят ДНК и имунната система с 20 години

18.05.2016 г.
1737 прочитания
0 коментара
Добавена от:
Портал12
Американска компания използва интрамурални и екстрамурални изследвания, за да създаде терапии за заболявания, свързани с напредване на възрастта. За първи път в света компанията манипулира човешка ДНК и успява да върне с 20 години назад скъсяването на теломерните участъци в левкоцитите.

Теломерите са къси сегменти от ДНК, които се явяват завършек на краищата на всяка хромозома. Те изпълняват защитна функция срещу износване, което е естествено следствие от остаряването на човешкото тяло. С напредване на възрастта на телата ни, теломерите стават все по-къси и по-къси, а клетките ни се делят все повече и повече. В един момент теломерите стават твърде къси, за да предпазват хромозомата, и това е причина за неправилната работа на клетките, а оттам и развитие на заболявания, свързани с напредване на възрастта. 

През 2015 г. изпълнителният директор на въпросната компания – жена на 44 годишна възраст на име Елизабет Париш – е била доброволец в две от експерименталните генни терапии на компанията. Едната терапия се е борила с изчерпването на стволови клетки, което се случва вследствие напредване на възрастта, а другата е целяла да предотврати загубата на мускулна маса.

Тази терапия е била тествана преди въру мишки, но никога досега върху човек. Учените тепърва ще определят дали успехът, постигнат с левкоцитите, може да се повтори при други органи и тъкани, както и при други пациенти. Според Париш, ако компанията успее да добави 20 години допълнително здраве на левкоцитите, имунната система ще бъде по-ефективна и ще може да предотвратява повече заболявания.
 
Източник: Портал12

Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Кирилизатор:

Снимки:
Максимален брой на снимки в един албум : 12
Ако качвате твърде големи снимки, изчакайте сървъра да ги обработи.
Потвърждавам, че съм човек
Публикувай