Елица Димова: Цар Иван Александър е приложил таен план за съхранение на България (ВИДЕО)

06.07.2016 г.
43629 прочитания
1 коментар
Добавена от:
Портал12
"Цар Иван Александър е приложил таен план за съхранение на България - на духовното наследство и познанията предавани през хилядолетията. Тайният план е приложен на основата на знание, което е имал самият Иван Александър по линия на църковния клир и по повод мистическо състояние и видение на Теодосий Търновски, който предрича турското робство с думите: "България ще падне неизбежно под агарянско робство!"."

Това кара Цар Иван Александър да предприеме действия по реставрирането на всички манастири в България, да създаде нови университети, както и да осъществи хиляди преписи на книги, с цел да запази духовното наследство и познание у българите, предавано през хилядолетията, включително от цивилизациите на трактите и атлантите.

цар Иван Александър

Това разказа пред камерата на Портал12, историкът Елица Димова, която през последните години прави задълбочени изследвания на автентичната българска история, а наскоро придоби широка обществена популярност с разтълкуването на кода от Розетата от Плиска.
Митовете за Цар Иван Александър
"Има няколко мита за Иван Александър, които не отговарят на истината. Досега се смяташе, че  царят е непоследователна личност, за да се потвърди удобното обвинение, че се е оженил втори път за Сара и така се е създал вътрешен конфликт в семейството.", посочва Елица Димова и допълва:

"От сборника „Славянски ръкописи, документи и карти за българската история от Ватиканската апостолическа библиотека и секретния архив на Ватикана 9-17 век, под редакцията на проф. Иван Дуйчев разбираме, че двете съпруги са спазвали етикета и дори са имали човешки приемливи отношения. На погребението на сина на Теодора, което е видно от Манасиевата хроника, Теодора е в черни дрехи, т.е. вече е замонашена, но пред нея като първа оплакваща сина на царя е не някой друг, а Сара и то вече с царските одежди. И това се е случило в 1345 г.

В българската традиция се поддържа общо взето моногамията и дори царете се съобразявали с това. С други думи, за да се вземе втора или трета съпруга, трябва да има акт на разтрогване на брака, който за Средновековието е свързан обикновено с оттегляне в манастир. Всъщност бракът на Иван Александър с първата съпруга - Теодора е разтрогнат както по емоционални, така и по политически причини. Според традицията това не е могло да стане без санкцията на Съвета на болярите или на българските знатни родове.  В насажданата, дори чрез литературни произведения теза, патриарх Евтимий не е одобрил втората съпруга. Това е напълно невъзможно в Средновековна България. Евтимий е ученик на Теодосий Търновски, чието поръчение от царското семейство е било да създаде балкански университет за благородни издънки на васалните или роднински обвързани земи. Цялата операция е била финансирана от хазната, която бива сериозно попълнена чрез семейството на Сара, дъщеря на венециански банкер. Необходими са били много средства за войската, културната кампания и тайния план за спасението на българите в следващите векове. Няколко от манастирите около Търново са пряко свързани с името на Сара. При това положение не е възможно клирът да си позволи такова своеволие. Нещо повече Теодосий Търновски се предполяга, че е роднина на Иван Александър, а и царят е бил лично привързан към него и неговия пръв ученик – Евтимий, който става и патриарх по царска повеля.

Втори мит е, че царят е непоследователен по отношение на Византия и е направил грешка, когато е отблъснал предложение за общи действия. Известно е от изворите, че владетелят е отговорил на императора следното: Годината има четири времена, нашият съюз ще издържи ли толкова? Това показва ясно съзнание, че традиционните българо-византийски отношения са пълни с нескончаеми предателства на този наш съсед и Иван Александър е знаел добре, че не може да разчита на истинска подкрепа. Трябвало е да лавира и да покаже изключителна гъвкавост, за да отстои българската държава в продължение на 40 години, като така става вторият след Петър по дългогодишно царско управление и то в изключително усложнена обстановка. Това последното само по себе си опровергава тезата, че е непоследователен в действията си.

Трети мит е, че Иван Александър е бил объркан в личния си живот и затова провъзгласява последователно всичките синове за съцаре. От първия си брак той има трима сина – Иван Асен 4, който умира млад, предполага се в битка, Михаил Асен е бездетен, а Иван Срацимир в един период е в плен. Царят сериозно се е опасявал, че в тези размирни времена ще остави държавата без силен сюзерен и без наследник. Спешно се е нуждаел от млада съпруга, която да му роди от царствен брак наследник, тъй като женитбата му с първата жена - Теодора е от времето, когато е бил ловешки деспот.

Следващ мит е, че той и по-специално втората му съпруга са виновни за феодалната раздробеност през 14 век. Това е напълно нелепо поради три причини:

Първата е, че българите от дълбока древност имат различно ниво на управленска култура, която предполага управление чрез системата на т.нар. „апанаж”. Това са зависими земи, чийто управители имат два различни статута, но те винаги са подчинени на българския император, което ясно се вижда чрез приемането на част от името на българския сюзерен при отдаването на територията за зависимо управление. 

Втората причина е и човешка, а тя изключва предположението, че царицата би изложила на опасност собствените си деца в услуга на завоевател, за който царското семейство е знаело, че няма да може да бъде преодолян, а това разбираме от житието на Теодосий Търновски, където се споменава негово пророчество в тази връзка. При близостта на духовника с царя и доверието помежду им е ясно, че веднага до знанието на владетеля е доведено това съдбоносно пророчество. Осъзнаването каква би могла да бъде българската участ прави напълно логично действието на царя да поднови всички църкви на територията на държавата и да инвестира в натрупването и тайното съхранение на огромна книжнина. Знае се още, че Иван Александър е притежавал огромна за времето си лична библиотека.

Третата причина е, че турците заварват по принцип раздробените териториално държави на Балканите и това не е въпрос на неумело управление, а на характеристика на епохата. 
Целта на царското семейство е била да продължи и запази паметта на българите за историята и да подпомогне далновидно българският народ да се възроди като феникс, каквато и да е съдбата му. 

В писмо до венецианския дож Андрея Дондоло и „неговия благороден Съвет” царят се е титулувал, изписано с букви отчасти гръцки, отчасти български и персийски, а именно: „Александър, по Божия милост цар на България и Загора. Година 1352.”

Употребата на персийски би изглеждало неуместно, ако не знаехме, че миналото е основание за подпомагане бъдещето на българите, защото както се казва – кражбата на история е кражба и на земя. А нашата дълбока древност е запазена дори и без почистените архиви и артефакти.

Автор: ПОРТАЛ 12 / Елица Димова

Elica Dimova
Източник: Портал12

Коментари: 1
  • Филип
    07.07.2016 г., 19:01 ч.
    7     0

    Интересна гледна точка. Какво биха казали драскачите на история и учебници по този въпрос!?!

Напиши коментар

Кирилизатор:

Снимки:
Максимален брой на снимки в един албум : 12
Ако качвате твърде големи снимки, изчакайте сървъра да ги обработи.
Потвърждавам, че съм човек
Публикувай