Елеазар Хараш: Истинските сълзи са за братството, за изпуснатия Бог, за изпуснатата Истина

26.02.2017 г.
6499 прочитания
1 коментар
Добавена от:
Портал12
В традиционния ден за прошка, нека да се замислим върху няколко изречения, които са през по-дълбоката призма на визията за личностно и духовно развитие.

Белгийският писател и драматург Морис Метерлинк казва: "сълзите трябва да станат духовни, невидими", а също: „Душите се срещат само в чистотата“.

Елеазар Хараш разяснява още: "Душите иначе пак се срещат, но се разминават, но в чистотата могат да се познаят, защото в чистотата между тях е Бог, и там вече се устройва животът."

„Чистотата е просветлена енергия“, „Чистотата е освобождение от житейското бреме“. Всичкото това робство, ако се пречистиш, тази система не може да те хване отново в мрежата си, допълва Елеазар Хараш.

Другото важно нещо, което отбелязва Елеазар Хараш е, че човек за да влезе в тишината трябва да мине през смирението. „Смирението помага да уловиш тайната на своята съдба“, казва Метерлинк. Ако нямаш смирение, няма да разбереш пътя на съдбата си, вечния си път, и да излезеш от съдбата. Ще говориш за съдба, но няма да може да я преодолееш. Имаш ли смирение, това е пак позволение да влезеш дълбоко в божественото и в неговата тишина... щото човешката тишина, тя е шум.

 
Източник: Портал12

Коментари: 1
  • Ваня Стоянова
    26.02.2017 г., 23:11 ч.
    2     2

    Браво. Светли и разумни слова.

Напиши коментар

Кирилизатор:

Снимки:
Максимален брой на снимки в един албум : 12
Ако качвате твърде големи снимки, изчакайте сървъра да ги обработи.
Потвърждавам, че съм човек
Публикувай