ЕкзоМарс измина 500 млн. километра с БГ техника по пътя към Марс

17.06.2016 г.
1200 прочитания
0 коментара
Добавена от:
Портал12
Руската космическа агенция (Роскосмос) и Европейската космическа агенция (ЕКА), обявиха, че летателният апарат ЕксоМарс вече е изминал над 500 милиона километра по пътя си към Марс.

Преди няколко дни е тествана коуникационната връзка със Земята и е изпратена първа експериментална снимка от камерите на борда на космическия кораб.

Очаква се ЕкзоМарс да достигне орбитата на Червената планета през Октомври, когато се очакват много снимки с висока разделителна способност. Руско-европейската мисия "ЕксзоМарс-2016" стартира от космодрума Байконур с помощта на ракетата-носител "Протон-М" на 14 март. В състава на мисията влизат апарата Trace Gas Orbiter /TGO/ и демонстрационният спускаем модул "Скиапарели".

На ЕкзоМАрс има монтиран български прибор за измерване на глакатическите космични лъчи, който изпрати през Април първите данни от космическия апарат. Уредът е дело на учени на БАН. Средната измерена доза от галактическите космически лъчи е 15 µGy/h, средният поток частици е 2,9 cm2/s. Руският научен комплекс "ФРЕНД" и българският прибор се очертава да работят по време на целия път към Марс. Данните, които нашият инструмент ще предаде за космическата радиация на път към Марс и в орбита около Марс ще имат изключително важно значение за планирането на по-нататъшни пилотируеми експедиции към планетата.
Източник: Портал12

Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Кирилизатор:

Снимки:
Максимален брой на снимки в един албум : 12
Ако качвате твърде големи снимки, изчакайте сървъра да ги обработи.
Потвърждавам, че съм човек
Публикувай