Доброволци започват възстановяване на древната обсертватория - кромлех край село Старо Железаре

13.06.2016 г.
1641 прочитания
1 коментар
Добавена от:
Портал12
Доброволци започват възстановяване на древната космическа обсертватория - кромлех край село Старо Железаре. Инициативата за облагородяване на местността е на „Фондация „Да спасим кромлеха в Старо Железаре“.

Освен ентусиасти от България, в акцията ще се включат и чужденци, а на самия обект за пръв път от 12 години насам ще се извършват подобни дейности. По думите на учредителя на фондацията - Славян Стоянов, мястото е проучено частично, а в него се намират 19 видими камъка от общо 22, открити по време на проучванията на обекта преди време.

Мегалитният паметник кромлех при "Чолакова могила" край село Старо Желзаре е уникално тракийско съоръжение с религиозно и астрономическо предназначение на възраст повече от 26 века. Един от общо трите открити в България и единственият в света, затрупан под могилен насип, вероятно при похода на персийския цар Дарий в Тракия през VI в. пр. н.е. Наричан е от медиите "българският Стоунхендж“.

"Си Ви Ес - България" и фондация "Да спасим кромлеха в Старо Железаре” организират международната археологическа експедиция, която започва от 14 юни и ще продължи до 9 юли като част от усилията за неговото съхраняване, възстановяване и експонирането му в бъдеще като туристически обект и като обект на българското историческо наследство.

Според Стоянов превръщането на едно такова място в културна дестинация за туристи ще помогне за популяризирането, както на близкото село, така и на региона.

Кампанията продължава с благотворителен концерт "Да спасим кромлеха в Старо Железаре", който ще се проведе в Хисаря в края на юни, на който ще се набират средства за акцията. А междувременно пенсионери от местното Старо Железаре активно и ентусиазирано подпомогнали кампанията, като дарили над 400 лева, спестявани от пенсии, за да се вдъхне нов живот на обекта.

Ако желаете да се включите като доброволец, вижте повече информация ТУК.
Източник: Портал12

Коментари: 1
  • Петя Найденова
    16.06.2016 г., 22:54 ч.
    1     0

    Една добра инициатива

Напиши коментар

Кирилизатор:

Снимки:
Максимален брой на снимки в един албум : 12
Ако качвате твърде големи снимки, изчакайте сървъра да ги обработи.
Потвърждавам, че съм човек
Публикувай