Детска градина без стени ще приеме възпитаници през юли край Бургас

30.03.2016 г.
1185 прочитания
1 коментар
Добавена от:
Портал12
Портал12 от своето стартиране отделя специално внимание върху образованието на нашите деца и посоката, в която то трябва да върви - отворено и дълбоко свързано с природата, учене чрез творчество и преживяване, прилагане на старите, нови за нас методи на така наречената Слънчева педагогика, обединяваща вижданията на Беинса Дуно, Валдорфското образование, Сугестопедия, Свободно образование.

Изключително сме радостни, че самата система също започва да се отваря към “нетрадиционното образование”, виждайки, че  традиционото такова е безсилно и неработещо към потребностите на днешните деца. Пример затова е и новината, която съобщиха от община Бургас, че първата детска градина сред природата ще се проведе това лято в морския град.

Идеята е да се почерпи от опита на Дания, която първа въвежда тази практика през 50-те години на миналия век и в последните 10-15 години е широко разпространена в редица страни по света - Австралия, Китай, Великобритания, САЩ, Южна Америка, Канада и Гърция, за които Портал12 публикува редица материали.

"Горската" детска градина е форма на предучилищно възпитание, при която децата се възпитават в непосредствен досег с природата. Тя се нарича още "детска градина без таван и стени".

Основната разлика между нея и конвенционалните детски градини се състои в това, че децата и възпитателите им прекарват целия ден на открито, в гората, на поляната или на плажа, където децата изучават предметите от заобикалящата ги природа чрез игра.

Въпреки смяната на затвореното помещение с открито пространство и чист въздух, децата биват обучавани и възпитавани по същия начин и изисквания, както сред четирите стени.

Първата бургаска детска градина, която ще въведе пилотно за града това лято игрите на открито, е ОДЗ 13 "Надежда". Тази практика е напълно в синхрон с програмата за здравословно хранене и физическа активност на децата, които Община Бургас въвежда в детските заведения.

Детското заведение ще организира пробно една "Седмица сред природата", която ще се проведе в периода между 1 и 31 юли на места в околностите на Бургас, които са подходящи за излет или пикник. Сред природата децата ще играят футбол, федербал, народна топка, домино, "Не се сърди човече", както и игрите на нашите баби и дядовци.

Специалистите по детска и предучилищна педагогика отдавна признават огромните ползи за децата от времето, прекарано сред природата. Игрите на открито развиват по-добре комуникацията и концентрацията на децата, подпомагат физическото им развитие, намаляват стреса и изграждат уважение и любов към хората и природата.

Продължителното стоене на открито засилва имунната система, което означава, че децата, отглеждани по този метод, са по-здрави от връстниците си.
 
Източник: Портал12

Свързани новини


Коментари: 1
  • Mind Power
    30.03.2016 г., 09:30 ч.
    3     0

    еее, разгеле, браво на общината... сетиха се най-накрая, че тия градини и училища ги превърнаха в затвори. Все тъй да е навсъде

Напиши коментар

Кирилизатор:

Снимки:
Максимален брой на снимки в един албум : 12
Ако качвате твърде големи снимки, изчакайте сървъра да ги обработи.
Потвърждавам, че съм човек
Публикувай