Децата с по-малко играчки имат по-добра връзка с Природата и Разумността

05.08.2016 г.
2371 прочитания
4 коментара
Добавена от:
Портал12
Децата с по-малко играчки имат по-добра връзка с природата и са по-изобретателни. Детските играчки не са просто предмети за игра. Те изграждат бъдещето на детето ви. Те помагат на децата да опознаят света и самите себе си. Те отправят послания и предават ценности. А сега би следвало мъдрите родители да се замислят каква основа за живот са осигурили на децата си чрез играчките, които са им дали.

Отговорните  родители мислят и за количеството играчки, което децата получават. Докато повечето детски стаи днес са пълни с играчки до тавана, осъзнатите родители се научават да ограничават броя им. Те разбират, че по-малкото количество играчки ще донесе ползи на детето в дългосрочен план.

Ето някои съществени ползи, на които си струва да обърнете внимание:
Децата развиват въображението си. Твърде многото играчки пречат това да се случи. В детска градина в Германия е проведен експеримент, при който махат играчките на децата за три месеца. В началото на децата им било скучно, но скоро започнали да използват основните предмети наоколо за измислени от тях игри.

Децата придобиват умение за по-дълготрайна концентрация. Когато има твърде много играчки в живота на детето, то не умее да се концентрира достатъчно дълго върху една и съща дейност или играчка. Детето много трудно се учи да оценява играчката в ръцете си, при наличието на толкова много други в стаята.

Децата изграждат по-добри социални умения. Когато имат нормално количество играчки, децата се научават как да развиват междуличностни отношения с други деца и възрастни, научават се на даване и приемане. Приятелствата в детството имат по-големи възможности да се развиват и да продължат и в годините на зрелост. Децата се научават да се грижат за вещите си повече. Когато децата имат много играчки, някак естествено не ги е грижа за тях. Няма да се научат да ги ценят, ако винаги има заместител под ръка. Ако детето ви постоянно си чупи играчките, просто приберете част от тях. Бързо ще се научи.

Децата развиват по-голям интерес към четене, писане и изкуства. Наличието на малко играчки ще позволи на детето ви да обича книгите, музиката, оцветяването и рисуването. А любовта към изкуството ще му помогне по-добре да оценява красотата, емоциите и общуването.

Децата стават по-изобретателни. В образованието на учениците не им се дава просто решението на даден проблем - дават им се средствата, чрез които да намерят решение. Същия принцип можем да приложим и в игрите и забавленията. Малкото количество играчки кара децата да бъдат изобретателни в решаването на проблеми само с подръчни средства. А изобретателността е дар с неограничен потенциал.

Децата се карат по-малко помежду си. Това може да ви звучи нелогично. Много родители си мислят, че повече играчки ще осигурят по-малко конфликти, защото има по-богат избор. Братята и сестрите се карат за играчки. Всеки път, когато им дадем нова играчка, им даваме нова причина да установят “територията си” сред другите. От друга страна, когато братята и сестрите имат по-малко играчки, са принудени да споделят, да си сътрудничат, да работят заедно.

Децата се учат на постоянство. Малчуганите, които притежават много играчки, се отказват много бързо. Ако имат играчка, чиято функция не могат да разберат, тя бързо ще бъде захвърлена и заместена с различна, по-лесна. Когато имат малко играчки на разположение, децата се учат на постоянство, търпение, решителност.

Децата стават по-малко егоистични. Когато давате на децата всичко, което искат, се научават, че могат да имат всичко каквото си пожелаят. Това отношение бързо ще създаде нездравословен и неадекватен начин на живот.

Децата имат повече преживявания в природата. Децата, които нямат таван или мазе, пълни с играчки, са по-податливи на игри на открито и развиват дълбоко почитание към природата. Също така с радост се включват в изпълняване на физически активности, което води до по-здрави и щастливи тяло и дух. Децата се научават да откриват удоволствия извън магазина за играчки. Истинските удоволствие и радост никога не могат да бъдат намерени по рафтовете в магазина за играчки.

Децата, които са отгледани с мисълта, че отговорите на желанията им могат да бъдат купени с пари, са повярвали в същата лъжа, като родителите си. Вместо това, децата имат нужда от стимул да живеят освободен от консуматорство живот, като намират радост в неща, които наистина имат смисъл и дълготрайност.

Децата живеят в по-чист и подреден дом. Който има деца, знае, че хаосът на играчките много бързо може да завладее целия дом. Играчките събират прах и други нежелани частици, чупят се парченца от тях и се разнасят по пода. При наличието на малко играчки домът ви ще бъде по-чист, по-здравословен и по-уютен. Това ще повлияе енергетиката на дома и неговите обитатели - всички ще бъдат по-спокойни. Също така по-лесно и бързо ще научите децата да прибират вещите си и няма да се налага да хабите енергия и време сами да слагате ред.
 
Източник: Портал12

Коментари: 4
 • Филип Борисов
  05.08.2016 г., 14:24 ч.
  1     0

  Просто не ходете в детски магазин заедно с децата си! Те каквото видят, всичко искат и родителите не могат да отказват.

 • Емо
  05.08.2016 г., 14:11 ч.
  2     0

  е да, така е, но ако живеят в урбанизиран град в апартамент, малко ще им е трудно да се забавляват конструктивно... виж ако живеят в къща, сред природата и на двора има най-различни естествени материали, тогава много лесно ще им се развинти въображението. Може също и в апартамент, но родителите трябва да осигуряват не готови играчи или такива, които се сглабят по вече сътворен модел, а само материали, от които се изработва нещо творческо!

 • НИКи
  05.08.2016 г., 13:13 ч.
  4     0

  Правилно ще е, и ако заглавието беше:"Децата и възрастните с по-малко играчки... и т.н."- играчките за възрасти са колите, телевизорите, последният модел смартфони, яхтички,самолетчета, вилички и пр. Така де, исках да кажа, че всичко което казвате, важи и за нас, по-порасналите

 • Дилмана Гюрова
  05.08.2016 г., 10:55 ч.
  3     0

  Едно време дечицата се задоволяваха с малко и по цял ден играеха навън. Родители, спомнете си тези времена - не са толкова отдавна! Вярно, сега е малко по-несигурно, по-опасно, но ако наистина мислите за доброто на децата, ще намерите начин да ги изкарате навън и да не ги заривате с десетки излишни играчки.

Напиши коментар

Кирилизатор:

Снимки:
Максимален брой на снимки в един албум : 12
Ако качвате твърде големи снимки, изчакайте сървъра да ги обработи.
Потвърждавам, че съм човек
Публикувай