Деца почетоха паметта на алпиниста Христо Христов, покорил Еверест преди 12 години

22.05.2016 г.
1300 прочитания
0 коментара
Добавена от:
Портал12
Стотици деца, родители и алпинисти се включиха в "Планинарска среща" край Смолян в памет на Христо Христов, който изкачи най-високия връх на планетата и без да ползва кислородни бутилки, и остана завинаги в подножието на Еверест (8848м.). Събитието се организира от Община Смолян, Клубът по алпинизъм "Христо Христов" и Сдружението "Свободно европейско общество".

Христо Христов - Еверест - респект!

Ученици от Смолян получиха уроци по алпинистки техники на съоръженията на екопътеката "Невястата". За участниците в "Планинарската среща" бе осигурен безплатен свободен достъп до изкуствената стена за катерене, алпийския тролей, "виа ферата" и други.

Срещата се организира от приятели и съмишленици на Христо Христов по повод на 12 г. от неговото изкачване на Еверест.

Загиналият алпинист тръгна да щурмува върха с Николай Петков и Дойчин Боянов, но изостанал. Боянов, който после се върна да го търси, разказва:

"С Христо се разминахме на трето стъпало (на около 8700 метра), когато аз слизах от върха, а той вървеше нагоре. Аз лично не видях видимо притеснение в Христо, че не се чувства добре. Дори аз самият не се чувствах добре и той ми предложи лекарства. Това ни беше последната приказка и се разделихме, аз тръгнах по пътя си надолу, а той - нагоре. Христо не се прибра в лагера, което бе доста тревожен факт за нас. Всички знаем какво означава това и на сутринта направих опит да го потърся с кислородна маска, като успях да стигна до 8500 метра."

Христо Христов е роден на 20 октомври 1977 г. Преминава северната стена на Егюи Дю Миди във френските Алпи. Стъпва на пик Ленин. На 12 октомври 2003 г. заедно с Никола Леваков прокарват първия български маршрут в Хималаите - "Между слънцето и сянката", на изключително трудния Тхалай Сагар в Гархвалските Хималаи (Индия).
Източник: Портал12

Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Кирилизатор:

Снимки:
Максимален брой на снимки в един албум : 12
Ако качвате твърде големи снимки, изчакайте сървъра да ги обработи.
Потвърждавам, че съм човек
Публикувай