Да живеем в чистота – приказка за отговорността и личния пример

02.03.2016 г.
2016 прочитания
4 коментара
Добавена от:
Портал12
Събрали се четирима млади музиканти: Мелина, Недислав, Антон и Павел. Направили си група, творели и свирели заедно под името Grimaze. Пътували по концерти, обичали да ходят на планина и започнали да забелязват колко много боклуци има разхвърляни в огромни количества по прекрасната Земя. Почувствали силен порив да почистват тези боклуци и затова започнали да си носят чували и найлонови ръкавици.

Спирали за по малко да почистват – като спрат някъде за половин час, нали са четирима човека, събирали десет чувала съвсем набързо. Това за тях се превърнало в игра – където и да ходят, си носели чувалчета и почиствали, и дори намирали някакво очарование в това. Забелязали, че така събират доста боклук, макар и помеждудругото.

Така започва историята на „Да живеем в чистота“ – фейсбук страница, която от началото на януари до момента е събрала 2,138 харесвания. Четиримата музиканти започват да качват в страницата снимки от всеки път, когато спрат на някое място да почистят, за да може и други хора да се вдъхновят и да правят същото – просто да почистват и да качват снимки там. За кратко време много хора харесват страничката, започват и те да почистват и да пращат снимки.

Това мотивира инициаторите на страницата и те вече планират да организират събития, в които да набележат мръсни места, да събират хора и да почистват заедно.

„Добрият пример е най-добрият учител. Според мен хората, които хвърлят боклуци просто ей така без да се замислят, го правят от невежество. Те не си дават сметка, че замърсяват реално и че това вреди на самите тях, на техните деца, на останалите хора, на бъдещите поколения. В момента в който тези хора видят някакъв пример и това им се постави като тема, според мен много хора ще се замислят и ще спрат да го правят.“ – споделя Мелина, една от основателите на „Да живеем в чистота“.

В страницата са качени снимки от почистени места като Варна, Проход Петрохан, сръбската граница, София, Самоков и горите наоколо, Плана Планина,  с. Юндола (област Пазарджик), Врачански Балкан, с. Чепън (Драгоман), Церово. Дори един „последовател“ е качил снимка от руския град Москва.

„Нека заедно се грижим за Земята, защото всичко е свързано. Боклуците от полетата и улиците рано или късно ще попаднат в храната и дробовете ни, ако не се погрижим да почистим човешкото замърсяване. И един боклук на ден да се вдигне, пак е нещо.“  – призовават от инициативата „Да живеем в чистота“.
 
Източник: Портал 12

Коментари: 4
 • Богдан Маринов
  04.03.2016 г., 12:06 ч.
  1     0

  Преди като ходех по-често по планините си носих 1-2-3-4 здрави черни торби за смет с дръжки и нагоре и надолу извозвах поне по една. Все така хора! Не е достатъчно да не цапаме! Трябва и да се чисти - личен пример!

 • Преслава
  03.03.2016 г., 14:44 ч.
  0     0

  Браво

 • Дочо
  03.03.2016 г., 12:54 ч.
  1     0

  Поздравления, ентусиасти! И аз го правя това понякога, ако имам торбичка под ръка, но вие ме мотивирате ей сега да си сложа в колата торби и чувалчета, да си имам като пътувам От малкото се започва - за Чиста и Свята Република, каквато искаме наистина да бъде България!

 • Жана
  03.03.2016 г., 12:17 ч.
  2     0

  Браво, хора! А казват, че младите за нищо не ставали... Вие сте вдъхновение за пасивните младежи и за хората, които вече не са чак толкова млади

Напиши коментар

Кирилизатор:

Снимки:
Максимален брой на снимки в един албум : 12
Ако качвате твърде големи снимки, изчакайте сървъра да ги обработи.
Потвърждавам, че съм човек
Публикувай