Biotiful пермакултурна ферма

Информация за обекта
  • Рейтинг: 5,0
     
  • Регион: Бургас
  • Адрес: сeло Атия, община Созопол
  • Телефон: 0888 44 88 25
  • Сайт: biotiful-farm.weebly.com/
  • Facebook: goo.gl/g9HZHL
Добавено от:
Портал12
4180 прочитания
Биотифул фермата е създадена за да могат повече хора и най-вече повече деца да откриват мъдростта, която крие всяко семенце и всеки стрък в нея, да вземат тази мъдрост и да я вложат в ежедневието си. Това може само да направи животът им по-красив. В земеделските практики се използват изключително принципите на пермакултурното земеделие, защото то е лесно, логично, здравословно и хармонично.

Откритите пространства дават изключително много ползи за децата, а връзките изградени през детството остават за цял живот. Именно за това е изградена и специална детска зона, предназначена за игра и обучения на открито. Връзката с природата е най-големия подарък, който човек може да даде на децата си.
 
Детския център представлява уникално оформено пространство за игра и учене, включващо различни зони, с вдъхновяващ и цветен дизайн, които имат за цел да провокират децата към естествена процеси на опознаване на света в който живеем.

Зоните за игра и взаимодействие с природата за сега са 7 на брой с тенденция за увеличаване и допълване:

Зона за градинарство - Градина (билкова и зененчукова), където децата отглеждат сами растения по принципите на пермакултурата. Тук се учат  великите уроци на природата свързани с приятелството, сътрудничеството и синергията и разни обикновени неща, като това от къде идва храната, кога тя е естествена и кога органична.

Пясъчник и естествен конструктор за игра.   Играта с пясък е любима за повечето деца. Пясъкът успокоява, забавлява и дава възможност за творчески изяви. Взаимодействието с него позволява претворяване на вътрешни състояния, чрез градивни процеси. Към тази зона принадлежи и играта с т.н. loose parts - набор от различни части от естествени материали като дървени шайби, пръчки, камъни и други с помощта на които децата могат да строят. 

Сензорна зона. Тази зона има за цел да провокира сензорното развитие на децата. Тук с помощта на растения, се предоставя възможност на децата да усетят най-пълно природата чрез всичките си сетива. Ароматни билки, шумолящи храсти, вкусни плодове за опитване, красиви цветя и растения с различни текстури и кори ще са начините по които ще провокираме 5-те сетива - обоняние, слух, вкус, зрение, усещане. 

Зона за почивка и четене на книги. Мястото разполага с удобна малка читалня, където книгите не изглеждат толкова страшни, а даже стават търсени от децата.

Открита кухня. Игрово пространство за битови дейности от природни елементи. Кал, вода, пясък, цветя и зеленчуци - всичко влиза в употреба от малките готвачи, които не просто творят гозби, но и учат докато броят бобчета, измерват количества, пишат и четат рецепти. 

Зона на насекомите. Нито едно естествено обитание не може да съществува без своите животински видове. В природните градини се срещат изобилие от насекоми, пеперуди, птици и червеи които не просто живеят там, а участват пълноценно и непрекъснато в сътворяването на природата и в подържането на нейното равновесие. На разположение са хотел за буболечки, тайно царство на мравките и естествено цяла ферма за червеи. 

Зона за динамични игри. Игрите от детството оживяват отново на това място, защото колективните игри свързани с движение са не просто забавни, но и учат на много умения, които остават за цял живот. Не случайно мъдри хора са казали, че най-важните умения необходими ни в живота не придобиваме в училище или в университета, а на детската площадка.

Фермата се намира на първата пряка веднага в дясно, точно в самото начало на селото.

 

Дайте своята оценка:

Качество на обучението
Интериор и материална база
Локация
Сигнализирай за нередности
Biotiful пермакултурна ферма
Описание на нередността:
Име:
Email:
Телефон:
Не съм робот!

Оценки на другите потребители:

Качество на обучението
5,0
 
Интериор и материална база
5,0
 
Локация
5,0