Беседа за житния дух в еднозърнестия лимец ще се проведе днес в София

13.10.2016 г.
3660 прочитания
2 коментара
Добавена от:
Портал12
Днес от 16 ч. в Червената къща в София на ул. "Любен Каравелов" 15 д-р Емил Елмазов, основател на природен резерват БИЛКАРИЯ, ще представи една необичайна беседа: "ЖИТНИЯТ ДУХ в еднозърнестия ЛИМЕЦ, първопшеницата на света.

Ще бъде дискутирана темата за суевериятa и древната квантова физика, хранителни и духовни практики, какво е слънчева храна, прогонването на Житния дух  и други.

Еднозърнестият лимец е една от най-ранно култивираните форми пшеница. Зърна див лимец са открити в разкопки, датиращи от епипалеолита в района на Близкия изток, известен като Плодородния полумесец. Смята се, че за пръв път лимецът е култивиран около 7500 г. пр. Хр. в периода на т. нар. Догрънчарски неолит. Изследваните ДНК отпечатъци водят към предположението, че лимецът първоначално е култивиран близо до Каражадаг - област в югоизточна Турция, където са намерени голям брой земеделски поселища от споменатата епоха.

В по-късни времена - през Бронзовата епоха, отглеждането му постепенно е намаляло за сметка на други култури, за да сведе до днешното му състояние на реликт - полузабравено растение, почти без стопанско значение, отглеждано като регионален вид в Мароко, Турция, страните от бивша Югославия и някои планински райони на Франция. Доскоро по тези места той се е използвал за производство на булгур и като фураж за селскостопанските животни.

През последните години в България рязко се покачва отглеждането на лимец, като главно роля за това има д-р Емил Елмазов, а също и един от най-големите земеделски производители в България - Даниел Ненков, чрез компанията БГ Агро. От почти никакви площи с лимец допреди 10 години, в момента в България ежегодно се реколтират около 100 000 декара с тази ценна зърнена култура.

Място на събитието:
 
Източник: Портал12

Коментари: 2
 • Портал12
  15.10.2016 г., 14:37 ч.
  0     0

  За съжаление нямахме възможност да присъстваме, но мислим да направим интервю с г-н Елмазов по темата

 • Мариана
  14.10.2016 г., 14:38 ч.
  1     0

  А някой дали записа беседата?

Напиши коментар

Кирилизатор:

Снимки:
Максимален брой на снимки в един албум : 12
Ако качвате твърде големи снимки, изчакайте сървъра да ги обработи.
Потвърждавам, че съм човек
Публикувай