Бах като символ на възраждането прозвуча сред руините на Палмира (ВИДЕО)

07.05.2016 г.
1365 прочитания
0 коментара
Добавена от:
Портал12

Бах като символ на възраждането прозвуча сред руините на Палмира, на мястото в амфитеатъра, където джихадистите от "Ислямска държава" екзекутираха главния археолог на централния музей, след като той отказа да им сътрудничи и да им покаже скритите антики.

Концертът на оркестъра на Мариинския театър бе в негова памет, в памет на руския старши лейтенант Александър Прохоренко, загинал при освобождението на Палмира като самопожертвователно насочва вражески огън срещу себе си, и в памет на жертвите на тероризма в целия свят.Чрез видеовръзка към тях се обърна руският президент Владимир Путин."Благодаря ви за днешната удивителна хуманитарна акция- концерт в освободената от терористи Палмира. Считам я за израз на благодарност, възпоменание и надежда. Музиката, която ще прозвучи, е израз на нашата душевна болка, негодувание и протест срещу варварството и насилието, против тези нехора, които унищожиха безценни паметници на световната култура и изпълниха тук масови екзекуции."

"Нашият концерт в изтерзаната Палмира е призив към мир и съгласие", бяха думите на прочутия диригент Валерий Гергиев.

Произведението на Бах беше последвано от кадрил на Родион Шчедрин в изпълнение на виолончелиста Сергей Ролдугин. В програмата прозвуча и музика на Сергей Прокофиев, както и изпълнение на сирийски военен оркестър.

Правителствените сили на Сирия успяха да си върнат Палмира, подкрепяни от въздуха от руски изтребители. Джихадистите не успяха да изтрият Палмира от лицето на земята, както се заричаха, но градът беше напълно миниран. Руски сапьори разчистваха буквално сантиметър по сантиметър.  ЮНЕСКО все още оценява мащаба на щетите и колко време ще трябва за възстановяването на древното наследство, включено в списъка на организацията. Според повечето специалисти ще са нужни пет, седем години. Най-сложният въпрос е как да се проведат реставрационните работи. 
Източник: Портал12

Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Кирилизатор:

Снимки:
Максимален брой на снимки в един албум : 12
Ако качвате твърде големи снимки, изчакайте сървъра да ги обработи.
Потвърждавам, че съм човек
Публикувай