БАН удостои проф. д.ф.н. Виолета Косеска-Тошева за утвърждаването на българистиката в чужбина

26.05.2016 г.
828 прочитания
0 коментара
Добавена от:
Портал12
Тържествената церемония по удостояването на проф. д.ф.н. Виолета Косеска-Тошева от Полската академия на науките с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ се състоя днес 26 май в Големия салон на Българската академия на науките (БАН).

Председателят на Българската академия на науките акад. Стефан Воденичаров представи творческата биография на проф. Косеска и оповести решението на Управителния съвет на БАН за присъждане на званието „Доктор хонорис кауза“. Званието се присъжда за изключителните ѝ заслуги в областта на лингвистиката и компютърната лингвистика, както и за утвърждаването на българистиката в чужбина.

Проф. Виолета Косеска-Тошева изнесе лекция на тема „За неопределеността и логическата квантификация“, а проф. Жени Захариева поднесе музикален поздрав с музиката на Фредерик Шопен.

На церемонията присъстваха посланикът на Република Полша в България Н. Пр. Кшищоф Краевски, академици, член-кореспонденти, представители на научната общност и институтите на БАН.
Проф. д.ф.н. Виолета Косеска-Тошева е родена в София. Получава докторска степен и степен „доктор на науките“ към Института по славистика на Полската академия на науките, където е и дългогодишен професор. Работи в областта на българско-полската и руско-полската съпоставителната граматика и постига значителни научни резултати в областта на типологията и когнитивната организация на езика. Автор (и съавтор) е на над 500 научни публикации и 23 монографии, дългогодишен преводач от български на полски език. Редактор и съавтор е и на многотомната „Българско-полска съпоставителна граматика.

До 2006 г. е ръководител на направлението за славянско езикознание, литература и култура към Института по славистика на Полската академия на науките. Член на Полското лингвистично общество, почетен член на Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“. Носител на множество отличия, сред които се открояват: златен медал „Проф. Марин Дринов“ на Българската академия на науките за цялостна дейност; кавалер на ордена „Възраждане на Полша“; златна значка на Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ за приноса си в развитието и популяризацията на българския език и българската езиковедска наука.
Източник: Портал12, прес офис - БАН

Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Кирилизатор:

Снимки:
Максимален брой на снимки в един албум : 12
Ако качвате твърде големи снимки, изчакайте сървъра да ги обработи.
Потвърждавам, че съм човек
Публикувай