Артист демонстрира влиянието на съзнанието и емоциите върху водата (ВИДЕО)

19.05.2016 г.
5580 прочитания
1 коментар
Добавена от:
Портал12
Артистът Лиса Парк показа интересна форма на изкуство. Представлението й се нарича Eunoia. Името произлиза от гръцката дума eu - добре + nous - съзнание, и означава “красива мисъл”.

Лиса използва 48 съда с вода, вдъхновени от 48 емоции. Съдовете реагират на емоционалните мозъчни вълни, излъчени от тялото й и разчетени от специални сензори. За целта се използва електроенцефалограма (ЕЕГ), която регистрира мозъчните импулси. Уредът (електроенцефалограф) измерва честотите на мозъчната дейност на Лиса (Алфа, Бета, Гама, Тета), като ги свързва със състоянието на съзнанието й.

Събраните ЕЕГ данни се превеждат в реално време със софтуерни програми, за да модулират вибрациите на звука. ЕЕГ изпраща информацията от мозъчната дейност на артиста за обработка (Processing), която е свързана с Max/MSP, за да получава данни и да генерира звук от Reaktor.

За пърформанса тя казва:

Вярвам, че човешките емоции идват със съответните вълни от енергия, които ние носим в себе си. Те усещат моите вибрации, все едно енергията ми е тяхното ехо.

Вижте във видеото как Лиса Парк поставя вътрешните си борби на показ в красива изложба от геометрична вода.

Колкото по-ясно разбереш себе си и емоциите си, толкова повече обикваш това, което е. Барух Спиноза


 
Източник: Портал12

Коментари: 1
  • Ангелина Златева
    19.05.2016 г., 17:11 ч.
    2     1

    Не разбирам тия звуци сега от къде идват в това видео. Водата от звуците ли вибрира или от нейните емоции. - тоест емоциите се регистрират от електроенцефалографа, който възпроизвежда съответната вибрация и звук, което са предава на водата, или как? Не е нещо обяснено като за по-"прости" хора

Напиши коментар

Кирилизатор:

Снимки:
Максимален брой на снимки в един албум : 12
Ако качвате твърде големи снимки, изчакайте сървъра да ги обработи.
Потвърждавам, че съм човек
Публикувай